Slučaj savjetnik Gurbeta
5

Novalić: Vlada nema ovlaštenja za provjeru sudskih akata

E.S.H.
Fadil Novalić (Foto: M. O./Klix.ba)
Fadil Novalić (Foto: M. O./Klix.ba)
Federalni premijer Fadil Novalić oglasio se još jednim saopćenjem za javnost vezano za bivšeg savjetnika Muhameda Gurbetu.
Naglašava da je Gurbeta u zvaničnoj dokumentaciji dostavio Uvjerenje Općinskog suda u Sarajevu broj: 65 Kr 10767 19 u kojem je napisano da protiv Muhameda Gurbete "pred sudovima na području Bosne i Hercegovine nije podignuta optužnica koja je stupila na pravnu snagu, odnosno da nije potvrđena optužnica, a niti je izrečena osuđujuća presuda za krivično djelo sa propisanom kaznom zatvora do 5 (pet) godina ili novčanom kaznom kao glavnom kaznom".

Premijer dodaje da Vlada Federacije BiH nema ovlaštenja za provjeru sudskih akata.

"Muhamed Gurbeta od jučer nije savjetnik u Uredu Premijera, jer sam ga razriješio. Uradio sam to odmah po saznanjima koje sam dobio od javnosti. Za mene je to završeno. O tome se više neću oglašavati u javnosti", ističe premijer.

Podsjećamo, Općinski sud u Sarajevu je Muhamedu Gurbeti, razriješenom savjetniku predsjednika Vlade Federacije BiH Fadila Novalića, izdao "Uvjerenje o nevođenju krivičnog postupka", a ne "Uvjerenje o nekažnjavanju".

"Općinski sudovi u Bosni i Hercegovini, samim tim i Općinski sud u Sarajevu, nadležni su za izdavanje Uvjerenja o nevođenju krivičnog postupka, dok su ministarstva unutrašnjih poslova (MUP-ovi) nadležna za izdavanje Uvjerenja o nekažnjavanju. Riječ je o dva potpuno različita uvjerenja", rekli su nam u Općinskom sudu u Sarajevu.