Sastanak delegacija
27

Novalić u Mostaru: Premijer Herceg je najbolje iskoristio novac od Federacije BiH

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Premijer Vlade FBiH Fadil Novalić i premijer HNK Nevenko Herceg su se danas prvi put na tom nivou sastali u toku produženih mandata u zgradi Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona u Mostaru.

Dvojica premijera sa delegacijama su razgovarali o nizu aktualnih dešavanja među kojima je epidemiološka situacija i ublažavanje posljedica izazvanih koronavirusom.

Fadil Novalić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Fadil Novalić (Foto: G. Š./Klix.ba)

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić je kazao kako se razgovaralo o konstruktivnim temama od velike važnosti, te naglasio kako je Vlada HNK na čelu sa premjerom Nevenkom Hercegom tokom pandemije najbolje iskoristila novac od Federacije BiH.

"Vlada Federacije BiH je možda po prvi put u svojoj praksi pred Novu godinu pozvala sve kantone i pitala kako misle da se treba Federacija ponašati u pogledu kreiranja Budžeta, investiranja kroz svoje kompanije i općenito u pogledu ekonomskih mjera koje donosi i prema tome se kreirao ovogodišnji Budžet. Moram priznati da je upravo premijer HNK Nevenko Herceg rekao tada da kantoni neće moći s obzirom na prihode iznijeti sav teret finansiranja i predložio da u Vladi Federacije ostane i dalje 200 miliona grantova da pokušamo preživjeti ovo korona vrijeme", kazao je Novalić te naglasio kako je dobro da se taj prijedlog Budžeta usvojio.

Susret dvojice premijera (Foto: G. Š./Klix.ba)
Susret dvojice premijera (Foto: G. Š./Klix.ba)

"Usvojili smo to iz razloga što je prošle godine 200 miliona KM i 30 miliona općinama imalo itekakav utjecaj, a najbolje iskorištena sredstva su, ja to moram sasvim otvoreno reći ovdje u HNK. Najveća je potpora i najviše sredstva koje smo mi poslali za borbu protiv koronavirusa protiv posljedica ekonomskih, socijalnih i zdravstvenih je ovdje potrošeno u svrhe u koje je određeno i s te strane sam se zahvalio i osobno premijeru Nevenku Hercegu i Vladi HNK, jer su pokazali kako to treba raditi“, kazao je Novalić.

Ono što jeste u depresiji a bitno je za ovaj kanton, kako ističe je turiram za koji su posebno kreirane mjere da se ta grana podigne.

"Ovih dana je aktuelno oslobađanje od viza svih koji posjećuju naše tri turističke destinacije, to je HNK sa Međugorjem, Sarajevo i Unsko sanski kanton. U tom smislu podupiremo i aerodrome, pa je mostarski aerodrom dobio ove godine subvenciju od 3,5 miliona KM iako se radi o malom aerodromu. Ako vam kažem da je grantovska potpora prošle godine iz Vlade Federacije BiH prema HNK bila 60 miliona KM, onda vam moram reći da je to po glavi stanovnika najveća potpora", naglasio je Novalić.

Sastanak u Mostaru (Foto: G. Š./Klix.ba)
Sastanak u Mostaru (Foto: G. Š./Klix.ba)

Ističe da je bilo 19,2 miliona KM direktno što je vidljivo u transferu Vlade prema Kantonu, ali da je dvostruko više je bilo kroz zdravstvo i korona zakone.

"Samo 21 milion je privreda HNK dobila kroz naša dva zakona što nije vidljivo kroz Budžet HNK. Imamo rezultate i zadovoljni smo. Ovdje se odvijaju neki od najvećih infrastrukturnih projekata, među kojima je put prema Stocu od 82 miliona KM i mislimo da će otvoriti ovaj Kanton i cijelu Federaciju prema jedinoj našoj destinaciji na moru. Ovdje smo u naponu gradnje autoceste gdje idu stotine miliona KM i moram reći da HNK ima tu sreću i nalazi se na važnoj poziciji i da ga nećemo prestati podupirati", kazao je Novalić.

Istaknuo je da isti iznos potpore slijedi i ove godine, te napomenuo da će se vrlo brzo pristupiti usvajanju zakona o restrukturiranju zdravstva koji je težak 210 miliona KM, a trećina tih sredstava se odnosi na HNK, odnosno Kliničku bolnicu Mostar.

Vlada FBiH kako je naglasio stoji na raspolaganju ovom kantonu koji ima potencijala i "ekonomski je živahan i pozitivan u svome ekonomskom bilansu za razliku od ostalih kantona".

Nevenko Herceg (Foto: G. Š./Klix.ba)
Nevenko Herceg (Foto: G. Š./Klix.ba)

Premijer HNK Nevenko Herceg se zahvalio Federalnoj vadi i premijeru Novaliću na nizu potpora u različitim područjima te kazao kako očekuje i daljnju podršku.

"I ove godine u HNK očekujemo finansijsku injekciju kao prošle godine, ako se uspije regulirati kreditni aranžman sa MMF-om. Mi očekujemo i dalje jednu takvu dobru sinergijsku saradnju i potporu sa viših nivoa, a posebno sa Federalnog nivoa, jednako tako dobru kao što imamo sa nižim nivoima naše lokalne samouprave", kazao je Herceg.

Delegacija Vlade FBiH i HNK (Foto: G. Š./Klix.ba)
Delegacija Vlade FBiH i HNK (Foto: G. Š./Klix.ba)

Uz premijere su sastanku prisustvovali iz delegacije Vlade Federacije BiH dopredsjednici Jelka Milićević i Vesko Drljača, te ministri Edita Đapo i Denis Lasić, a iz Vlade HNK uz ministri Stjepan Krasić, Donko Jović, Željko Laketić i Adnan Faladžić.