Osigurati sredstva
155

Novalić u Bihaću: Aerodrom "Golubić" će biti završen za 2-3 godine i deblokirat će Krajinu

Piše: M. Ć.
(Foto: Klix.ba)
Premijer Federacije Fadil Novalić izjavio je danas u Bihaću da očekuje da će aerodrom "Golubić" biti izgrađen u naredne 2-3 godine te da će Vlada FBiH učiniti sve što je u njenoj moći da se to i dogodi.

Samo dan nakon što je Vlada FBiH odobrila subvencije u iznosu od 7 miliona KM za tri aerodroma u FBiH, između ostalog i dodatna 2 miliona KM za aerodrom "Golubić" u Bihaću, premijer FBiH Fadil Novalić posjetio je lokaciju budućeg aerodroma u Gradu na Uni.

"Mi želimo intenzivirati aktivnosti na izgradnji ovog aerodroma, prije svega poučeni sa onim što se zbiva na naša tri druga aerodroma u FBiH: Mostaru, Tuzli i Sarajevu. Mi naprosto imamo eksploziju porasta putnika. Tuzla je, primjerice, prije četiri godine imala 40.000 putnika, a danas ima 500.000 i zaista je nevjerovatno kako ta brojka raste", rekao je Novalić.

Novalić: Aerodrom bi deblokirao Krajinu, od značaja i za dijasporu

On je istakao da kada se gleda na udaljenost između Sarajeva i Bihaća, kao racionalno rješenje se nudi razvoj zračnog prometa.

"Međutim, mi ne ciljamo samo na to, jer postoji i mogućnost za razvoj turističkog segmenta u prelijepoj Krajini. Mi već imamo kontakte sa nekim turističkim grupama koje govore primjerice: 'Išli bismo mi i u Krajinu, ali je daleko autom, treba potrošiti čitav dan!' Mi smo nakon toga odlučili intenzivirati naše aktivnosti, i zato i jesmo promijenili odluku sa 2 na 4 miliona KM za ovaj aerodrom. Sljedeće godine 2,5 miliona i mislim da ćemo opet dodati još 2 miliona. Tako da bi se aerodrom Bihać na određeni način za 2-3 godine najviše doveo u funkciju, a značio bi svojevrsnu deblokadu ovog prostora, jer je prilično izoliran budući da su prirodne prepreke između centralne Bosne i Krajine", pojasnio je Novalić.

Kao dodatni aspekt zbog kojeg bi trebalo graditi aerodrom, on je naveo brojnu krajišku dijasporu koju bi trebalo povezivati sa matičnom zemljom. Istakao je i da aktivnosti na izgradnji aerodroma teku i brže nego što su bila očekivanja i da Vlada FBiH neće odustati od svoje strategije kada je riječ o ovom projektu.

Optimizam da bi projekat mogao biti završen u naredne 2-3 godine pokazao je i Elvedin Sedić, direktor JP "Aerodrom" Bihać. Ipak, preduslov tome je istakao osiguranje sredstava za cjelokupni projekat, a ne njihovo postepeno doziranje.

Sedić: Potrebno osigurati cjelokupna sredstva, ne ići postepeno

"Ukoliko se naredne godine dogovorimo oko ukupne finansijske konstrukcije i ne potrošimo cijelu godinu samo na to, vjerujem da se odmah može krenuti sa radovima. Projekat neće zahtijevati više od dvije godine izvođenja radova i mislim da je taj rok realan. Također, realno je i da se ide sa zahtjevom da se napravi finansijska kontrukcija kako bi se projekat mogao završiti 'u paketu', a ne da se ide stepen po stepen i čekamo svake godine neka sredstva. To nije dovoljno da se projekat brzo završi. Primjerice, samo radovi na izgradnji piste će koštati otprilike 10 miliona KM. Ako budemo čekali na dva miliona svake godine, vidimo do čega će to dovesti", pojasnio je Sedić.

Trenutno se ograđuje postojeća parcela aerodroma, a završene su procedure javnih nabavki za radove na pristupnom putu i mostu. Također, okončana je i studija izvodljivosti, kao i konkurs za izradu idejnog rješenja projekta. U narednih nekoliko dana uslijedit će izbor za najboljeg ponuđača za izradu idejnog rješenja.

Prema Sedićevim riječima, studija izvodljivosti je dala obećavajuće rezultate.

Studija izvodljivosti: Vrijednost projekta 20 miliona eura

"Pista će se moći proširiti na otprilike 2.100 metara, što će dati mogućnost da se realiziraju letovi na regionalnom, ali i međunarodnom nivou. Tako da neće biti govora samo o sportsko-turističkim aktivnostima, nego i o međunarodnim letovima. Kada je riječ o troškovima projekta, zasad je prerano govoriti o nekoj ukupnoj cijeni. Studija izvodljivosti je pokazala neki okvir od 20 miliona eura, no tek sa glavnim projektom imat ćemo potpuniju cifru i iznos koji će biti potreban za završetak radova. Osim toga, studija izvodljivosti je pokazala da će na bihaćki aerodrom moći slijetati avioni do 160 putnika. To su letovi prema evropskim i skandinavskim zemljama. Također, mogu se planirati i letovi prema Bliskom istoku, no uz manja tehnička ograničenja, odnosno usputna stajališta primjerice u Istanbulu ili letovi sa manjim brojem putnika", rekao je Sedić.

Napomenuo je da je važan segment cijele priče i eksproprijacija zemljišta, budući da postojeća parcela aerodroma nije dovoljna za realizaciju projekta.

"Gradsko vijeće Bihaća je upravo jučer usvojilo odluku za utvrđivanje javnog interesa za širi obuhvat predmetnog područja. Na taj način, sa postojećih 26 hektara ići ćemo na 100 hektara, što će biti dovoljno za realizaciju projekta. Također, eksproprijacija dosta košta i trebat će obezbijediti sredstva i za taj segment", naglasio je Sedić.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić je rekao da je ohrabren pristupom Vlade FBiH i premijera Novalića, te da je siguran da će ovaj aerodrom biti izgrađen.

"Da li će to biti za 2,3 ili 5 godina, to je već pitanje. Međutim, obećavajuće je ovo kako smo sada počeli raditi, daleko od očiju javnosti i bez neke pompe, malim koracima i strpljivo, a zahvaljujući novcu koji je osiguran od Vlade FBiH. Mislim da aerodrom više nije fikcija, već realna priča i da će on biti završen", istakao je Fazlić.