Razgovarao s Bijedićem
1.3k

Novalić: Tuzli treba gradonačelnik kao što je Vahid Jusufović, podrška SDA je prirodna

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
Premijer FBiH Fadil Novalić danas je održao sastanak sa članovima stranke Socijaldemokrati BiH (SDBiH) u Tuzli, a tom prilikom je razgovarano o nekoliko tema.

S novinarima se dotakao i kandidature Vahida Jusufovića za poziciju gradonačelnika Tuzle, istaknuvši da je sasvim prirodno da Stranka demokratske akcije (SDA) podrži prijedlog SDBiH i Demokratske fronte (DF).

Kako je istaknuto tokom sastanka, posjeta premijera Federacije BiH Fadila Novalića sasvim je uobičajena, ali ona dosad nije u dovoljnoj mjeri primjenjivana u praksi. Kao uporište za posjetu sudionici sastanka su naveli činjenicu da su Socijaldemokrate BiH sastavni dio Federalnog parlamenta.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

"S obzirom na to da smo mi parlamentarni na svim nivoima, zaslužujemo da nam se obrati zakonodavna vlast kako bismo uskladili određena pitanja te u budućnosti popravili stanje u zemlji i radili u interesu građana. Ovakav spoj i saradnja izvršne i zakonodavne vlasti mogu dovesti do svega toga", kazao je predsjednik SDBiH Enver Bijedić.

Novalić je naveo da postoji više razloga za posjetu Socijaldemokratima, navodeći da je ovo stranka ravnoteže u Federalnom parlamentu.

"Ona koristi razum pri donošenju odluka, nije kreirana kao čista opozicija ili vlast i na tome im se zahvaljujem. Također, ovdje smo da razgovaramo i o budućim zakonskim rješenjima koja nam slijede u septembru i veoma su važna. Riječ je o zakonu o doprinosima i dohotku koji trebaju smanjiti obaveze, zatim zakonu o posebnoj naplati javnih prihoda, što je veoma bitno za rudnike i zdravstvo te zakonu o restrukturiranju zdravstva gdje bi sve zdravstvene ustanove trebale dobiti podršku, a u prvom krugu u skladu sa Svjetskom bankom za UKC Tuzla je predviđeno 70 miliona maraka transfera", izjavio je Novalić.

Razgovarano je o i izgradnji puta Brčko – Tuzla – Đurđevik vrijednosti 500 miliona eura koji bi mogao biti finansiran iz evropskih izvora, a dobio je podršku Fiskalnog investicionog vijeća BiH. Novalić je kazao da idejni projekt već postoji, a trenutno se radi na projektu Šićki brod – Đurđevik.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

U razgovoru s novinarima Bijedić i Novalić su govorili i o kandidaturi Vahida Jusufovića za gradonačelnika Tuzle te podršci SDA u ovom slučaju.

"Mi smo među prvima istaknuli da je naš kandidat za gradonačelnika Tuzle ugledni univerzitetski profesor i direktor UKC-a Tuzla Vahid Jusufović. Za tu kandidaturu smo dobili saglasnost i potpisali sporazum s našim koalicioni partnerom DF-om. Svi drugi koji daju podršku Jusufovićevoj kandidaturi su dobrodošli. Uvjereni smo da će on pobijediti na izborima, da će donijeti promjene te da će se nakon 20 godina i u ovom gradu početi dešavati nešto demokratski, a ne centralizovano, diktatorski i slično", naveo je Bijedić.

Kako je ranije za Klix.ba potvrđeno, Gradski odbor SDA je odustao od kandidature svoga člana za poziciju gadonačelnika Tuzle te su odlučili podržati Jusufovića.

"To je jedna prirodna stvar i želio bih zahvaliti stranci SDBiH na izboru kandidata. Ova stranka zna šta radi. Moje nije da komentarišem načelnike, ali smatram da treba više dinamike u Tuzli i nije džaba u SAD-u da možete biti najviše dva mandata, jer realno se u ovom poslu osoba potroši. Nema šanse da ima energiju pet mandata ili više. Energija koju pokazuje Jusufović je ogromna i nema sumnje koga će SDA podržati", dodao je Novalić.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Na sastanku su izneseni i određeni problemi s kojima se susreće Tuzlanski kanton, prije svega zbog pandemije koronavirusa. Dotaknuli su se i stanja u kojem se nalazi Univerzitetski klinički centar u Tuzli, a Socijaldemokrate su izrazile potrebu za pomoć ovoj zdravstvenoj ustanovi čije usluge koriste građani iz cijelog kantona.

Klinički centar u ovom gradu trenutno se suočava s nedostatkom testova na koronavirus, a menadžment je ranije kazao da očekuju pomoć viših nivoa vlasti.

Novalić je kazao da je Federalna vlada u proteklom periodu pomagala u skladu sa svojim mogućnostima.

"Nama nije problem sada kupiti 100.000 novih testova, ali morate shvatiti da mi tu količinu imamo zarobljenu iz donacija, zbog neefikasnosti državnog nivoa. Nije logično da mi sada kupujemo jer smo brži i efikasniji, a da tamo stoje te količine. Sav problem je u tome, mi smo dosad poslali najmanje pet puta urgenciju, ali kod nas se beskrajno dugo filozofira ko treba dati dozvolu, da li je UCD u redu i slično. Mislim da tu ima mnogo opstrukcije i realno nerada", zaključio je Novalić.