Sam u kući
70

Novalić seli kabinet u Energoinvest, federalni ministri ostaju do daljnjeg u zgradi SDP-a

Piše: Er. M.
Fadil Novalić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Fadil Novalić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Do kraja septembra u prostorije Energoinvesta preselit će samo kabinet premijera FBiH Fadila Novalića, dok će ostali ministri do daljnjeg ostati u zgradi koju Vlada FBiH zakupljuje od SDP-a BiH, saznaje Klix.ba.

Ostala ministarstva i stručne službe koje funkcionišu pri Vladi FBiH zasad će ostati smještene u SDP-ovoj zgradi u Alipašinoj ulici s obzirom na to da prostorije u Energoinvestu još uvijek nisu useljive, a njihovo renoviranje i konačno preseljenje moglo bi potrajati i nekoliko mjeseci.

Iz Vlade FBiH potvrđeno nam je da je ugovor sa SDP-om raskinut prošlog četvrtka i da je otkazni rok šest mjeseci. U tom vremenskom periodu i ostali organi izvršne vlasti trebali bi biti preseljeni u poslovne prostorije u Energoinvestu.

Prije zvaničnog preseljanja u nove prostorije potrebno je za početak uraditi nove instalacije, ali i uspostaviti adekvatan sistem osiguranja federalnih organa vlasti, što bi moglo predstavljati poseban problem.

U novim prostorijama u narednim mjesecima bit će potrebno ugraditi nove kamere i rasporediti policajce na osiguravanju zgrade, što neće biti nimalo lako s obzirom na to da Vlada FBiH zakupljuje dijelove prostorija na sedmom, osmom, devetom i 18. spratu. S pravom se postavlja pitanje na koji način će biti raspoređeni policajci i gdje će se vršiti kontradiverzioni pregled osoba koja ulaze u zgradu.

Posebne probleme Vladi FBiH zadaje činjenica da u novim poslovnim prostorima nema mjesta za Agenciju za privatizaciju FBiH.