Premijer Federacije BiH
889

Novalić se pohvalio rezultatima koje je ostvarila Federacija BiH tokom njegovog mandata

I. M.
Foto: Vlada FBiH
Foto: Vlada FBiH
Premijer Federacije BiH Fadil Novalić uputio je građanima videoporuku u kojoj je govorio o uspjesima koje je postigla njegova vlada, podijelio je informacije o finansijskoj stabilnosti, likvidnosti i ekonomskom rastu.

Novalić je govorio i o povećanju zaposlenosti, penzija, socijalnih i boračkih naknada, izvoza, kao i o najvažnijim infrastrukturnim i energetskim ciljevima.

"Zadovoljstvo mi je da mogu kazati da je Federacija, zahvaljujući našem predanom radu i provedenim reformama, u potpunosti likvidna, finansijski stabilna i da bilježi rast. Zahvaljujući tome, redovno servisiramo sve obaveze prema građanima", rekao je.

Poručio je da je rast omogućio rekordan i stabilan budžet, a što znači redovne isplate svih naknada, ali i ulaganja u razvoj.

"Stvorili smo uslove da godišnje povećavamo penzije dva puta. Dodatno, u posljednjih godinu dana uspjeli smo ih povećati čak pet puta", rekao je.

Novalić je naglasio i da uskoro ide usklađivanje boračkih naknada, u skladu sa izmjenom seta boračkih zakona i tzv. švicarskom formulom. Ta prava su zagarantovali zakonom. Poručio je da javni prihodi rastu. Raste izvoz, zaposlenost, penzije, socijalne i boračke naknade.

"Uprkos svjetskim krizama, mi smo radeći predano na provođenju reformi, otvorili više od 64.000 novih radnih mjesta. To je osam puta više nego u mandatu prethodne Vlade", rekao je.

Prema njegovim riječima, izvoz Federacije BiH je udvostručen te da je 2015. godine iznosio 5,7 milijardi, a protekle godine 12,1 milijardu maraka. Naveo je i da se Vlada nije zaduživala radi servisiranja tekućih obaveza i potrošnje.

"Zaduženja Federacije su za kapitalna ulaganja, investicije u putnu infrastrukturu, energiju, privredu... Za razvoj i budućnost. Zvanični podaci govore da je po glavi stanovnika, zaduženost Federacije skoro duplo manja, od zaduženosti u drugom entitetu. Zahvaljujući rezultatima Federacije, kreditni rejting BiH je bolji", rekao je.

Novalić je poručio da Vlada nastavlja ulaganja u kapitalne projekte te da su najvažniji su izgradnja puteva, razvoj željezničkog i avio saobraćaja, ali i energetska neovisnost i razvoj poljoprivredne.

"Federacija je danas veliko gradilište. U izgradnji je trenutno 60 kilometara autoputa, ukupne vrijednosti više od 2 milijarde maraka. Naš fokus je izgradnja brzih cesta, da povežemo sve dijelove Federacije. Posebno ona područja kojima ne prolazi autoput. Intenzivno gradimo solarne elektrane i vjetroparkove, te iz obnovljivih izvora energije proizvodimo sve više struje", rekao je.

Novalić je pojasnio da je razvoj infrastrukture i izgradnja novih energetskih kapaciteta, jača privredu, zaposlenost i investicije, stvara preduslove i mogućnosti za razvoj i ostanak mladih u svojoj domovini.