Pandemija koronavirusa
188

Novalić se obratio građanima: Pripremamo mjere u očuvanju radnih mjesta

FENA
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić, zamjenica premijera Federacije BiH i zapovjednica Federalnog štaba Civilne zaštite Jelka Milićević, kao i direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak obratili su se građanima Federacije BiH povodom aktuelne situacije vezane za pojavu koronavirusa.

S obzirom na to da je u Federaciji Bosne i Hercegovine proglašeno stanje nesreće uzrokovane širenjem koronavirusa, u stalnom su zasjedanju Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, Federalni štab Civilne zaštite i Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva.

"Pratimo situaciju i donosimo potrebne odluke. Imajte povjerenje u našu opredjeljenost i obavezu da vas zaštitimo. Molim da poštujete sve instrukcije nadležnih organa", poručio je premijer Novalić građanima.

U stalnom su, kako je kazao, kontaktu s predstavnicima Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Vlade Republike Srpske, kantonalnih vlada, gradova i općina.

"Samo organizovano i disciplinovano društvo može izaći iz ovog globalnog problema. Uporedo sa aktivnostima koje poduzimamo na zaštiti zdravlja stanovništva, pripremamo mjere u očuvanju radnih mjesta i dostignutog nivoa ekonomije", istakao je federalni premijer.

Podsjetio je da su jutros u 6 sati na snagu stupile naredbe koje je Federalni štab Civilne zaštite donio na prvoj vanrednoj sjednici.

Obraćajući se građanima, zapovjednica Federalnog štaba Civilne zaštite FBiH Jelka Milićević je podsjetila da je prva aktivnost nakon proglašenja stanja nesreće u FBiH bila prva vanredna sjednica Federalnog štaba, koja je održana jučer i trajala od 16 do 23.30 sati.

"Sam tijek sjednice krenuo je s jednom nakanom. Pripremljene su bile četiri zapovijedi odnosno pet, a završili smo sa 17 zapovijedi. Te zapovijedi uistinu su u ovom momentu teške i nije ih bilo lako donijeti. Za svaku smo se zapovijed usaglašavali, popravljali, pravili analizu kako će se reflektirati na građane, na institucije, na gospodarstvo. Svjesni smo da će 15 dana restriktivnih mjera ugroziti i navike i uobičajne potrebe stanovnika, da će ugroziti i gospodarstvo u smislu obavljanja pojedinih gospodarskih djelatnosti", rekla je Milićević.

Istakla je da spomenutih 17 mjera potpuno mijenja način rada institucija, mijenja način rada i zabavnih institucija, odnosno muzeja, prostora za druženja, za javna okupljanja, mijenja navike i procedure ulaska u Bosnu i Hercegovinu, kao i određenih zdravstvenih mjera predostrožnosti

"Na organima je takođe velika obveza da se prenose, odnosno da se kontroliraju i implemeniraju te zapovijedi. Danas apeliramo na stožere civilnih zaštita kantona odnosno županija da ozbiljno prihvate odnosno da prate realizaciju zapovijedi koje je izdao Stožer civilne zaštite sinoć do 23.30", poručila je Milićević.

Direktor FUCZ-e Fahrudin Solak, za kojeg je Milićević napomenula da je on sad u funkciji načelnika Federalnog štaba Civilne zaštite, najavio je u ovom obraćanju građanima Federacije stalni rad, odnosno zasjedanje tog štaba jer će sigurno biti potrebe za dodatnim mjerama odnosno dodatnim zapovijedima za različite institucije "i po vertikali službe i zdravstvene zaštite i federalnih uprava i kantonalnih poreznih uprava i inspekcija na svim razinama".

Solak je podsjetio da je nakon prve vanredne sjednice tog štaba donoseno mnoštvo naredbi koje se tiču i organiziranja službi zaštite i spašavanja, odnosno privrednih i javnih subjekata u FBiH.

"Važno je naglasiti da su naredbe Federalnog štaba Civilne zaštite obavezujuće za sve u FBiH. Krizni štabovi ministarstava zdravstva na federalnom i kantonalnim nivoima ostaju i dalje raditi, ali u funkciji savjetodavnih preporuka kantonalnim i federalnim štabovima civilne zaštite. Dalje, izdate su naredbe o smanjenju broja ljudi na pojedinim javnim mjestima, što je važno iz jednog jedinog razloga - smanjenja rizika. Rizik ne možemo eliminisati, ali ga možemo smanjiti", naglasio je Solak.

Zabranjeni su ili otkazani svi javni skupovi, rad i pružanje usluga ugostiteljskih objekata, kafea, barova nargila-barova, bistro-barova i sl., a izuzetak su ugostiteljski objekti čija je djelatnost priprema hrane. Oni tu hranu mogu distribuirati korisnicima dostavom.

Izuzetak od obustave su i narodne kuhinje, uz nužno poštivanje higijensko-epidemioloških mjera i socijalne distance od minimalno metar i po među ljudima.

"Obustavljeno je također pružanje usluga pozorišta, kina, umjetničkih galerija, bazena, javnih kupališta, frizerskih salona i salona ljepote, SPA centara, fitnes centara i sl. Bitno je napomenuti da se uvodi socijalna distanca od najmanje metar i po u određenim radnjama, trgovinama, hipermarketima i supremarketima, marketima s higijenskim potrepštinama. Važno je pridržavati se epidemioloških preporuka u šalter-salama općina, poreznih uprava, sudova, zemljišno-knjižnih i svih drugih ureda koji rade sa strankama", kazao je Solak.

Poručio je da rad na tim mjestima mora biti organiziran u skladu s poštivanjem epidemioloških standarda, preporuka i socijalne distance od najmanje metar i po, ne samo unutar nego i van objekta, kod čekanja stranaka na red.

Općine, institucije i uredi koji mogu telefonom primati zahtjeve za izdavanje nekog dokumenta, treba da dokument pošalju online, ako su u mogućnosti ili da ga korisnici preuzimaju naknadno, odnosno da ne čekaju u redu.

Izdate su i preporuke za dodatnim mjerama dezinfekcije u sredstvima javnog prijevoza, u javnim objektima na stepeništu, rukohvatima i liftovima te na svim površinama u tim objektima na kojima se potencijalno mogu duže zadržati kapljice virusa.

"Socijalne ustanove treba da obustave izlaz štićenika i posjete, što se odnosi i na kazneno-poporavne zavode", upozorio je Solak.

Sve naredbe donesene na jučerašnjoj vanrednoj sjednici Federalnog štaba Civilne zaštite donesene su na rok do 31. marta, a da li će biti produžavane ili eventualno skraćivane, zavisit će od daljnjeg ravoja epidemiološke situacije.

Federalni štab Civilne zaštite je u stalnom zasjedanju i već od danas će uslijediti novi set mjera odnosno naredbi, najavio je također Solak.