|

Novalić: Sastat ću se s Viškovićem, nema razgovora o pitanjima državnog nivoa

Novalić: Sastat ću se s Viškovićem, nema razgovora o pitanjima državnog nivoa
4
A. D.
14.11.2019. u 16:01
79
komentara
4

dijeljenja
Novalić: Sastat ću se s Viškovićem, nema razgovora o pitanjima državnog nivoa Foto: R. D./Klix.ba
Nakon što je Vlada RS danas pozvala Federaciju BiH da razgovoraju o preispitivanju nadležnosti države odnosno pitanja odbrane, indirektnih poreza, VSTV-a, za komentar smo o ovome upitali premijera FBiH Fadila Novalića.
"Ja očekujem da ću brzo imati sastanak sa predsjednikom vlade RS Radovanom Viškovićem. Pred nama će biti veliki broj pitanja koja moramo konačno dogovoriti. Naravno da na dnevnom redu neće biti niti jedna tačka koja je sa državnog nivoa.
Jedno od pitanja odnosno tačaka biti će i Elektroprenos", kratko nam je rekao federalni premijer.

Podsjetimo, Vlada RS danas je, ignorišući stav PIC-a, a na osnovu zaključaka NRSR-a, od svih ministarstava zatražila da izvrše analizu i indentifikuju nadležnosti "koje su prenesene na nivo BiH na neustavan način ili međuentitetskim sporazumom", kao i da analiziraju efekte ovako prenesenih nadležnosti i rad institucija i organa koje su formirane uslijed prenosa nadležnosti, te da o istom sačine cjelovitu informaciju."Vlada RS izražava spremnost da sa Federacijom BiH odmah otpočne pregovore s ciljem usaglašavanja za donošenje Zakona o Ustavnom sudu BiH, ali i preispitivanja datih saglasnosti na Zakon o odbrani BiH, Zakon o indirektnom oporezivanju BiH, Zakona o visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH. Vlada Republike Srpske smatra da je od posebnog značaja za Republiku Srpsku iniciranje reforme institucija pravosuđa na nivou BiH", kaže se u saopćenju Vlade RS.
Prijavi grešku


Komentari (79)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...