Posljedica reformi
738

Novalić s kantonalnim premijerima: Zaposlenost raste u svim kantonima FBiH

Piše: Dž. Č.
(Foto: H.M./Klix.ba)
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić razgovarao je danas s dužnosnicima kantonalnih vlada o efektima novih rješenja iz Nacrta zakona o doprinosima i porezu na dohodak za kantonalne budžete, cestogradnji, reformi javne uprave te oblasti rada i zapošljavanja u FBiH.

Medijima su se nakon sastanka obratili zamjenica premijera i federalna ministrica finansija Jelka Miličević, federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača, premijer Zapadnohercegovačkog kantona Zdenko Ćosić, premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić i premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković.

Novalić je istakao kako je glavna tema današnjeg sastanka bila harmonizacija dosadašnjih poteza, a posebna pažnja posvetila se temi zapošljavanja. Premijer FBiH izrazio je veliko zadovoljstvo jer je u svakom kantonu povećana zaposlenost.

"Krenuli smo od reformske agende i konstatovali smo da je 17 tačaka, od ukupno 61 tačke, zadatak kantona. Prešli smo sve što je dosad realizirano, a naročito smo obratili pažnju na efekte zakona iz Reformske agende, od kojih su svi pozitivno djelovali na kantone. Objasnili smo kantonalnim dužnosnicima moguće efekte primjene Zakona o porezima i Zakona o porezu na dohodak koji su uz Zakon o PIO-u srce Reformske agende", kazao je Novalić.

Premijer FBiH je istakao kako je povećanje broja zaposlenih u svim kantonima posljedica reformi u FBiH. Kako kaže, on svakodnevno prati situaciju u FBiH i zadovoljan je pozitivnim ekonomskim pokazateljima.

"Svaki kanton je povećao zaposlenost, sveukupno 38.000 u našem mandatu. Procentualno, najveća je zaposlenost bila u Tuzlanskom kantonu uz činjenicu da je to sveukupna zaposlenost u kojoj vrlo malo ima javnog sektora. To je otprilike 1.100 ljudi i to u zdravstvu", rekao je Novalić.

Miličević je dodala kako je današnji sastanak pokazao pozitivne rezultate.

"Ono što danas želimo poručiti jeste da fiskalna politika mora biti održiva i iskomunicirana s nižim nivoima vlasti. Svi naši zakoni vodili su ka materijalnom jačanju kantona, a sada smo u fazi izrade radnog prijedloga zakona o porezima i zakona o porezu na dohodak. Imat ćemo stalne komunikacije s kantonima i općinama. Mislim da ćemo doći do održivih i finansijski stabilnih rješenja", kazala je Miličević.

Kantonalni dužnosnici danas su zajedno s premijerom FBiH i federalnim ministrima napravili plan aktivnosti za naredni period. Vesko Drljača je otkrio kako u reformama tržišta zapošljavanja očekuje i podršku međunarodnih organizacija.

"Cilj ovih propisa jeste da se na moderan način uredi ova oblast, to jeste da se podstiče što kraći ostanak na birou", istakao je Drljača.

Kantonalni premijeri izrazili su bojazan zbog refleksije Zakona o porezima i Zakona o porezu na dohodak na kantonalne budžete.

"Tuzlanski kanton je na samom početku dao punu podrušku Vladi FBiH. Prema ekonomskim pokazateljima TK ima najveću stopu zaposlenosti posljednjih godina. Određena zakonska rješenja mogla bi utjecati na prihode kantona i lokalnih zajednica, ali nadam se da ćemo iz drugih izvora naći načina da nadomjestimo sve nedostatke na kvalitetan način", rekao je premijer TK Bego Gutić.

Premijer KS Elmedin Konaković dodao je kako svi kantoni žele pružiti podršku Vladi FBiH, uz ocjenu kako je današnji sastanak bio veoma kvalitetan.

"Onaj ko prati ekonomske pokazatelje može vidjeti da broj zaposlenih raste. Novac se slijeva u kantone i rješava neke važne probleme", rekao je Konaković te dodao da će zagovarati povećanje osnovice pomoći roditeljima kako bi poboljšao natalitet.

Svi dužnosnici složili su se kako treba češće održavati slične sastanke koji im daju detaljan uvid u efekte svih aktivnosti koje se provode u FBiH.