|

Novalić s delegacijom EBRD-a: U narednom periodu investicije u transport i energetski sektor

Novalić s delegacijom EBRD-a: U narednom periodu investicije u transport i energetski sektor
14
Klix.ba
14.3.2017. u 10:11
5
komentara
14

dijeljenja
Novalić s delegacijom EBRD-a: U narednom periodu investicije u transport i energetski sektor
Premijer Federacije BiH Fadil Novalić danas je sa saradnicima, u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu razgovarao sa izaslanstvom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), kojeg je predvodio direktor za zapadni Balkan Holger Muent.
Gosti su upoznali domaćine o nacrtu nove strategije EBRD-a za Bosnu i Hercegovinu za razdoblje od 2017. do 2021. godine.

Direktor Muent je kazao kako je EBRD do danas u Bosnu i Hercegovinu investirao 200 milijuna eura kroz 15 projekata koji su, zahvaljujući dobroj suradnji s domaćim vlastima, dali dobre rezultate.

U novom petogodišnjem razdoblju EBRD želi usmjeriti aktivnosti na tri glavna područja. To su poboljšanje privatnog sektora kroz povećanje investicija, investiranje u transportni i energetski sektor u svjetlu regionalnog povezivanja, te povećanje energetske učinkovitosti i izgradnja obnovljivih izvora energije.
Govoreći o cestovnoj infrastukturi, premijer Novalić je kazao kako su za FBiH najbitnija dva projekta: Koridor Vc i izgradnja brzih cesta ka Bihaću, Tuzli i Goraždu.

Kada je riječ o komunalnim javnim preduzećima u općinskoj ili kantonalnoj nadležnosti, nužno je puno toga promijeniti. U sadašnjem radu ovih poduzeća uočljiva je nebriga o potrošnji električne energije i vode, o odlaganju otpada i, uopće, očuvanju okoliša.

"Problem je i što je velika većina zgrada energetski neefikasna. Za promjenu takvog stanja imamo i domaće materijale i sposobnu građevinsku operativu", kazao je federalni premijer.

Zajedničko je stajalište sagovornika da bi sređivanje prilika u komunalnom gospodarstvu poboljšalo životne uvjete građana i potaklo dalji ekonomski razvoj.
Prijavi grešku


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...