Premijer zadovoljan
26

Novalić: Realizirali smo dvije trećine Reformske agende

Piše: R. D.
Fadil Novalić (Foto: Klix.ba)
Fadil Novalić (Foto: Klix.ba)
U Mostaru je danas održana 132. sjednica Vlade FBiH koja je ocijenjena jednom od najznačajnijih jer je Vlada utvrdila i u parlamentarnu proceduru uputila Prijedlog Budžeta FBiH za 2018. godinu, kao i Prijedlog zakona o penzijsko i invalidskog osiguranju.

Federalni premijer Fadil Novalić kazao je da sretan jer je Vlada donijela najvažnije zakone koje može donijeti, posebno Zakon o PIO-u koji se donosi jednom u dvadeset ili trideset godina.

"Donijeli smo i Zakon o budžetima koja je najvažnija stvar koja se pojavljuje u unutar jedne godine, posebno što je naredna godina kritična. Ta godina je po svemu drugačija od svih ostalih jer je izborna. Danas smo donijeli odluku o rješenju smještaja Vlade nakon 25 godina te mislim da to nije manje važno pitanje. Vjerujem da smo u ovih 25 godina platili dvostruko više nego što vrijede ti prostori", kazao je Novalić u uvodu svog obraćanja novinarima.

Novalić je kazao da Vlada na četvrtoj tački Reformske agende. Prva koja je obuhvatala fiskalnu politiku i finansije je potpuno završena, donijeti zakoni su dali rezultat, stabilizirali bankarski sektor, povećali finansijsku disciplinu.

"Druga tačka radno pravno zakonodavstvo potpuno daje rezultat. Sada svake godine pregovaramo sa sindikatima i poslodavcima oko granskih ugovora, nisu više ugovori zauvijek kao ranije. To daje rezultate kao mjere poslovnog okruženja, što je treća tačka agende", pohvalio se premijer Novalić.

Danas je po riječima Fadila Novalića urađena glavna stvar za relizaciju četvrte tačke Reformske agende, jer su završene mjere oko sporazuma s borcima, te problematičnim kompanijama kao što je Krivaja. Uz sve to Zakon o PIO-u tretira se kao generacijska stvar ove Vlade.

"Sazrelo je sve da Zakon o PIO-u bude usvojen, koji sa Zakonom o radu predstavlja epohalne zakone koje se malo koja vlada usudila dotaknuti. Ako se tome doda i treći zakon koji ide iza nove godine, a tiče se poreza i načina oporezivanja, to su tri najteža zakona u jednom društvu", dodao je Novalić naglasivši da se nikad nisu plašili otvaranja takvih tema.

Za Zakon o PIO-u kazao je da će donijeti mir u penzijski sistem petnaest do dvadeset godina.

"Naredne godina otvaramo pitanje vladavine prava, pripremamo Zakon o korupciji, što je peta tačka Reformske agende, a šesta tačka je reforma uprave na kojoj radimo. Dvije trećine Reformske agende smo servisirali i oni daju i davat će rezultate", zaključio je Novalić.