Saradnja u usponu
0

Novalić razgovarao s delegacijom njemačke pokrajine Baden-Virtemberg

Klix.ba
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić primio je danas u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu delegaciju njemačke savezne pokrajine Badem-Virtemberg na čelu s državnom sekretarkom Therese Schopper. Sastanku su prisustvovali i direktor Ureda premijera FBiH Samir Iskrić i predstavnici Ambasade SR Njemačke u BiH.

Obostrano je istaknuto da su odnosi između SR Njemačke i BiH u stalnom usponu i da imaju tradiciju dugu šezdeset-sedamdeset godina. To se posebno odnosi na privrednu saradnju kompanija iz ove jugozapadne njemačke pokrajine i naših preduzeća. Naročito se to ogleda u projektima iz automobilske i uopće metalne industrije.

Bilo je riječi i o sistemu obrazovanja u Njemačkoj, takozvanom dualnom obrazovanju, koje podrazumijeva da učenici po upisu stručne, tehničke ili poslovne škole zasnuju i radni odnos u kompanijama koje ih, uporedo sa školovanjem za određeno zanimanje, osposobljavaju znanjem i vještinama potrebnim za praktični rad. Ovaj vid edukacije primenjuje se u većem broju evropskih zemalja, ali su najpoznatiji i najuspješniji modeli Austrije i Nemačke.

Na ovaj način obrazuju se kadrovi u skladu sa potrebama privrede, pa je i nezaposlenost manja.

Federalni premijer je naglasio da treba razmotriti takva dobra iskustva, a što bi morala pratiti određena zakonska rješenja.

Značajan dio razgovora posvećen je evropskom putu Bosne i Hercegovine pri čemu je istaknuto da će njemačka strana pružiti svaku vrstu pomoći u nastojanju da se naša zemlja što prije pridruži zajednici evropskih država kojoj po svim kriterijima i pripada.

"Vaš put ka Evropskoj uniji nećemo samo pratiti, već ćemo vam u tome i iskreno pomagati", naglasila je sekretarka Schopper koja je Novaliću uručila prigodan poklon.

Federalni premijer je zahvalio na ovoj podršci i spremnosti za pomoć i saradnju u čemu će u skoro vrijeme biti poduzeti i neki konkretniji koraci.