BiH
12

Novalić primio ekipu filma "Biografija slike" na čelu sa Ronom Havivom

Klix.ba
Premijer Federacije BiH Fadil Novalić primio je danas, u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, ekipu koja snima dokumentarni film “Biografija slike”, na čelu sa svjetski poznatim američkim ratnim fotoreporterom Ronom Havivom.

Za potrebe ovog dokumentarca premijer Novalić je, na osnovu Havivovih fotografija snimljenih tokom rata u našoj zemlji, govorio o sjećanjima na tragičnu prošlost i porukama za budućnost Bosne i Hercegovine. Među tim fotografijama je, po brutalnosti prizora i simbolici, vjerovatno najpoznatija ona snimljena početkom rata u Bijeljini, na kojoj su prikazani vojnici dok na ulici nogama udaraju ubijene članove jedne porodice.

"Danas smo, srećom, daleko od onoga što prikazuje ova fotografija. To je brutalna scena u brutalnom vremenu i prizor kojem se nikada ne smijemo vratiti", kazao je premijer Novalić.

Komentirajući značaj sudskih procesa koji se protiv ratnih zločinaca vode pred domaćim i međunarodnim sudovima, federalni premijer je kazao da ta suđenja i presude ne mogu iz naših glava izbaciti ratne traume, ali mogu zločincima dati do znanja da ih na kraju uvijek čeka pravda.

Inače, ratne fotografije koje je Ron Haviv snimio u Bosni i Hercegovini obišle su cijeli svijet, svjedočeći o strahotama kroz koje su prolazili građani naše zemlje.

Cilj novog Havivovog projekta, filma “Biografija slike”, jeste da ponovo svijet podsjeti na ta ratna stradanja i da od zaborava sačuva uspomene na tragične ratne događaje.

Haviv očekuje da će film “Biografija slike” publici biti predstavljen 2018. godine.