BiH
5

Novalić primio delegaciju Kine: 10. septembra konačna odluka o izgradnji Bloka 7 u Tuzli

Klix.ba
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić, sa saradnicima, primio je danas u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu delegaciju Ambasade Republike Kine u BiH na čelu s ambasadoricom Chen Bo. Posebno je razgovarano o izgradnji Bloka 7 Termoelektrane Tuzla.

Susretu je prisustvovao i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džinić.

Ekonomske teme bile su u središtu ovih razgovora, s posebnim naglaskom na elektro-energetski sektor, u čemu Kina i njene kompanije ima značajne ambicije na bosanskohercegovačkom tržištu.

Istaknuti su značajni projekti poput izgradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, kapaciteta 450 megavata i Termoelektrane Tuzla, snage 350 megavata, te potreba ubrzanja njihove realizacije.

Ambasadorica Kine je naglasila da se trenutno vode završni pregovori i konsultacije u vezi potpisivanja ugovora o izgradnji Bloka 7 i da se stvari kreću u dobrom pravcu. Za 10. septembar najavila je posjetu delegacije kineske državne Exim banke Elektroprivredi BiH, kada bi trebala biti donesena konačna odluka o kreditu za izgradnju ovog značajnog energetskog objekta. Bo je izrazila nadu i uvjerenje da će ugovor biti potpisan najkasnije do kraja ove godine.

Zaključeno je da se kontakti dviju strana nastave i ubrza priprema kompletnog projekta za realizaciju ove značajne investicije u energetski sektor BiH. Bilo je riječi i određenim projekatima bespovratne pomoći kineske strane u robi i uslugama kroz saradnju s lokalnim zajednicama.