Povećanje od 400 KM
182

Novalić pozitivno ocijenio prijedlog o povećanju plata: "Odgovornost je na parlamentu"

B. H.
Sreenshot: N1
Sreenshot: N1
Udruženje poslodavaca FBiH uputilo je u Parlament FBiH prijedlog da se na osnovu smanjenja doprinosa poveća plata u realnom sektoru za 400 KM, a otome je danas govorio i premijer FBiH Fadil Novalić.

Predloženim izmjenama, kompanije bi na povećane plate uplaćivale umanjene doprinose za penzijsko i zdravstveno osiguranje što omogućava da ukupno povećanje plate ide direktno radnicima.

"Parlament će prijedlog poslati vladi na izjašnjavanje. Kad dođe u vladu, vlada ne predlaže ona računa proračun, koji će dati neki rezultat i koji određuje stav vlade", kazao je premijer Novalić.

Dodao je kako je odgovornost na parlamentu, te da će se definitivno razmatrati smanjenje tereta privrednicima.

"Sa onih 32,5 na bruto koji je u zakonu o doprinosima ćemo smanjiti na neki novi nivo, vidjet ćemo koji, ministarstvo finansija računa", dodao je Novalić.

Dodao je kako je razgovarao sa ministricom Milićević kako će 800 KM neoporezivih povećati na 1000 KM, kao i da je riječ o pozitivnim promjenama.

"Veoma mi je drago da i poslodavci i parlament, a evo i mi govorimo o tom pitanju. To je najvažnije pitane za naše društvo", dodao je Novalić.