Predizborne igre
889

Novalić poslao više od 300 hiljada pisama penzionerima: "Zicer" za glas i zloupotreba podataka

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Premijer FBiH Fadil Novalić poslao je na adrese nešto više od 347 hiljada penzionera u FBiH pismo nekoliko dana uoči izbora, gdje izlaže šta je urađeno za tu populaciju, računajući da penzioneri do nedjelje neće zaboraviti sadržaj te da će shodno tome i glasati.

Na dvije stranice premijer Novalić je nahvalio rad svoje vlade, praveći poređenje s bivšom vlasti uz obećanje da penzije više nikada neće kasniti.

To pismo dobila je i jedna od uznemirenih penzionerki iz Sarajeva koja je pozvala redakciju portala Klix.ba. Ona je negodovala zbog činjenice da je premijer poslao više od 300 hiljada pisama, a ako se zna da je cijena za slanje jednog pisma najmanje 90 feninga, evidentno je koliko je moglo koštati slanje pisama.

Ipak, kako nezvanično saznajemo, Novalić nije platio pošti slanje pisama. Poznato je da je JP Pošta redvno posuđivala mjesečno 30 miliona KM zavodu PIO za isplatu penzija, pa se u tom kontekstu može tumačiti i ova "usluga".

Ipak, indikativna je moguća zloupotreba podataka. Postavlja se pitanje, na osnovu čega je Novalić dobio adrese penzionera na koje im je poslao pismo.

Direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH Petar Kovačević je kazao da građani mogu uputiti prigovor na ovaj potez premijera, kazavši da je Agencija pokrenula postupak za utvrđivanje činjenica.

Kovačević je potvrdio da je upitno otkud Novaliću adrese penzionera u FBiH.