2,88 milijardi KM
116

Novalić poručio da je budžet FBiH najbolji u historiji, opozicija će glasati protiv

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zastupnici klubova SDA, HDZ-HNS i SBB-a najavili su na vanrednoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH da će podržati federalni budžet za ovu godinu, a opozicioni zastupnici da će glasati protiv.

Vlada Federacije BiH je predložila budžet za 2018. godinu u iznosu od 2,88 milijardi KM.

To je, prema riječima šefa Kluba SDA Ismeta Osmanovića, jedan od najbolje ponuđenih budžeta u kojem je pozitivan balans na bazi onoga što je Vlada dužna finansirati i što je zakonska obaveza.

"Za svaku pohvalu je što je prvi put za kapitalna ulaganja izdvojeno 262 miliona KM. Također, pozitivno je da je zadržan i obim sredstava kojima se finansiraju boračke populacije", kazao je Osmanović.

Navedeni pozitivni pomaci, dodao je šef Kluba HDZ-HNS Jozo Bagarić, nisu došli sami od sebe jer su rezultat rada Vlade i Parlamenta.

"Predloženi budžet je uravnotežen i razvojno perspektivan. Posebno su pozitivna nastojanja unapređenja infrastrukture, poboljšanje stanja u zdravstvenom sektoru, kao i podrška mladima u pogledu zapošljavanja i stambenog zbrinjavanja", konstatovao je Bagarić.

Šef Kluba SBB-a BiH Nasir Beganović istakao je da će zastupnici tog kluba podržati navedeni budžet cijeneći aktuelni trenutak te da smatraju da je vlada ipak trebala pokazati socijalnu osjetljivost kroz usvajanje određenih amandmana koje je ovaj klub uputio na Prijedlog budžeta FBiH za 2018. godinu.

U tom pogledu posebno su negodovali šefovi opozicionih klubova govoreći da Vlada nije prihvatila nijedan od skoro 350 uloženih amandmana.

"Pozivam Vladu FBiH da kaže da je s ovim budžetom sahranjena Reformska agenda. Ako se usvoji neće se moći uvezati staž radnicima koji to očekuju, a neće se primjenjivati zakoni iz socijalne zaštite i seta antikoruptivnih zakona", tvrdi šef Kluba SDP-a BiH Elvir Karajbić.

Budući da su ulaganja u putnu infrastrukturu, odnosno izgradnju brzih cesta, planirana u iznosu od 183 miliona KM te da je vlada izvore za ovaj projekt pronašla u akumuliranoj dobiti javnih preduzeća, šef Kluba Demokratske fronte Dženan Đonlagić izrazio je mišljenje da uzimanje dobiti od javnih kompanija smanjuje njihov potencijal za daljnja ulaganja.

"Valjda bi prvo trebalo da se novac uloži, a onda uzima dobit", rekao je Đonlagić, za kojeg je ovo 'klasični predizborni budžet'. Zastupnici DF-a neće glasati za njegovo usvajanje jer, kako kaže, nije ispoštovan zaključak Zastupničkog doma za rješavanje pitanja stopostotnih paraplegičara i nisu izdvojena sredstva za podršku obrazovanju djece s poteškoćama u razvoju.

Tokom rasprave o ovogodišnjem budžetu Federacije zastupnik A-SDA Ismet Kurić poručio je da će u naredne četiri godine biti potrošeno blizu 11 milijardi KM, a to su dva koridora autoputa.

"U ovih 11 milijardi imamo nezadovoljne pojedine pripadnike boračke populacije, a zdravstvo i obrazovanje su puno gori nego 2014. godine", dodao je Kurić.

U nastavku vanrednog zasjedanja očekuje se glasanje zastupnika o budžetu FBiH za 2018. godinu koji je Vlada predložila u iznosu od 2,88 milijardi KM. U slučaju da bude usvojen u Zastupničkom domu, potrebno je da ga podrže i delegati Doma naroda Federalnog parlamenta na sjednici zakazanoj za petak.