BiH
209

Novalić: Pismo namjere MMF-u nisam potpisao zbog zastoja u pozitivnim procesima

Klix.ba
Fadil Novalić
Fadil Novalić
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić, kao član Fiskalnog vijeća, nije potpisao Pismo namjere Međunarodnom monetarnom fondu za odobravanje Proširenog aranžmana, zbog čega je MMF odgodio davanje kredita našoj zemlji.

U pismenom obrazloženju svojih postupaka Novalić je kazao da se u okviru svog mandata i programu rada Vlade obavezao da će provoditi ekonomske reforme usmjerene na ekonomski oporavak zemlje i njenu dugoročnu stabilnost.

"U skladu s tim predviđene su i plebiscitarno prihvaćene sve reforme navedene u Reformskoj agendi i Akcionom planu za njenu provedbu. One, između ostalih, podrazumijevaju i prilagodbu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), odluku o sistemu Mehanizma koordinacije i usaglašavanje brojnih drugih strategija na državnom nivou. Sve su ovo aktivnosti koje imaju za cilj ubrzanje puta Bosne i Hercegovine ka euroatlantskim integracijama", kazao je.

Činjenica je da se naša zemlja trenutno suočava sa zastojem u ovim procesima i da je put BiH ka EU usporen, što ga je, kako kaže, ponukalo da ne stavi svoj potpis na ovaj dokument.

"Svima je poznato da su sredstva Međunarodnog monetarnog fonda namijenjena za proces strukturnog prilagođavanja, odnosno za provođenje nužno potrebnih socijalnih i ekonomskih reformi na koje su se obavezali svi nivoi vlasti u BiH", naveo je ocjenjujući da su ti započeti pozitivni procesi zaustavljeni te stoga nije mogao potpisati Pismo namjere.

Posebno je naglasio da je aranžman sa MMF-om od velike važnosti, jer je koncipiran kao podrška Reformskoj agendi koja je dogovorena sa Evropskom unijom. Ističe da njegova važnost nije samo u finansijskim sredstvima, već i u tehničkoj pomoći u provođenju reformi, naglašavajući značaj koji ovaj aranžman ima kod drugih međunarodnih finansijskih institucija i potencijalnih investitora.

"Uz nadu i vjeru da će ovaj proces uskoro biti nastavljen i da će BiH krenuti planiranim putem, naglašavam da je Budžet Federacije BiH likvidan i da će nesmetano biti servisirane sve zakonske obaveze koje ima Vlada Federacije BiH", navodi se u pismenom obrazloženju Fadila Novalića.