Netačne izjave
33

Novalić pisao čelnici evropskog sindikata obrazovanja i žalio se na rukovodstvo SSS BiH

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Premijer FBiH Fadil Novalić uputio je pismo Susan Flocken, direktorici Evropskog odjela Međunarodne organizacije sindikata obrazovanja, u kojem je izrazio nezadovoljstvo zbog, kako je rekao, netačnih izjava tokom njene posjete Sarajevu prošle sedmice.

Konkretno, Novalić je u pismu koje je u posjedu portala Klix.ba naveo da u potpunosti odbacuje optužbe kada je riječ o radu Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH u smislu da je za to odgovorna Vlada FBiH.

Novalić je podsjetio da probleme funkcioniranja ESV-a na nivou FBiH nije izazvala vlada, već unutrašnji sukobi i podjele u Savezu samostalnih sindikata BiH.

Podsjetio je da su granski sindikati izrazili nezadovoljstvo činjenicom da aktuelno rukovodstvo nije izabrano na demokratski način te da odbijaju da prihvate Selvedina Šatorovića kao predsjednika.

"Pošto je ovaj spor rezultirao tužbama i pošto su pokrenuti sudski procesi grupe sindikata protiv Šatorovića po važećim zakonima, nadležno Ministarstvo pravde BiH je obustavilo postupak upisa ovlaštene osobe za zastupanje SSS BiH u odgovarajući registar do okončanja sudskog spora", naveo je Novalić.

On je pozvao Flocken da iskoristi veliki utjecaj organizacije na čijem je čelu da podrži socijalni dijalog u FBiH, umjesto da dopusti da bude uvučena u unutrašnji sukob u sindikatu.

Novalić je kopiju pisma poslao i šefu Delegacije EU u BiH Lars-Gunnaru Wigemarku.