Veza s morem
88

Novalić obišao radove na izgradnji ceste Stolac - Neum koja se završava na proljeće

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Premijer Federacije BiH Fadil Novalić je sa federalnim ministrom prometa i komunikacija Denisom Lasićem i federalnom ministricom okoliša i turizma Editom Đapo i direktorom JP Ceste FBiH Ljubom Pravdićem obišao dionicu magistralne ceste M17.3 Stolac - Neum.

Izgradnji ceste Neum - Stolac je projekt od strateškog značaja za FBiH kojom će se konačno jedini bh.grad na moru povezati sa ostatkom zemlje kvalitetnom cestom.

Govoreći o značaju saobraćajne infrastrukture premijer Novalić naglašava kako je primjetno u ekonomskim analizama i makroekonomskim pokazateljima da su dva faktora koja utječu na izutetno dobar ekonomski rast ove godine, a to su gradnja infrastrukturnih projekata i povećan izvoz.

"Gradnjom infrastruktunih projekta izravno Federacija BiH, odnosno država utječe na njih i mogu da vas obavijesti da u ovom momentu imamo između 800 i 850 miliona eura u radovima u otvorenom gradilištu na koridoru 5C. Na cestama imamo projekt modernizacije cesta plus redovni program izgradnji cesti koji obuhvata najmanje 200 miliona eura.To je najveća injekcija koja ovog momenta doživaljava naša ekonomija i na kojima se temelji rast", kazao je Novalić.

Ističekako je to jedan od razloga zašto je danas sa delegacijom došao, da bi precizno odredili prioritete, dinamiku i šta još treba ubaciti u javni diskurs da se gradi.

"Očigledno da je gradnja infrastrukture naš najveći zamajac u ekonomiji", kazao je Novalić.

Federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić ističe da je jedan od pozitivnih zahvata u cestovnoj infrastrukturi koja je od velikog značaja za državu je upravo dionica Stolac-Neum, koja će biti otvorena u cjelosti do proljeća naredne godine.

"Ova dionica je u prošlosti mnogo puta obećavana, a žitelji Neuma i Stoca su s nevjericom pratili aktivnosti u vezi njene izgradnje", naglasio je ministar Lasić.

Ističe kako se jug Hercegovine smatrao godinama zapostavljenim, ali da to više nije slučaj kako zbog ove ceste, tako i izgradnje koridora, južne obilaznice oko Mostara, ali i svih drugih projekata koji su u toku.

Direktor JP Ceste FBiH Ljubo Pravdić zadovoljan dinamikom radova ističe da je od ukupno 36 kilometara, koliko je duga cesta Stolac Neum, preostalo smao 10 kilometara koji nisu završeni. Istaknuoje da će se kompletnu dionicu od 36 kilometara na proljeće pustiti u promet.

"Paralelno, radimo aktivnosti na izgradnji obilaznice oko Stoca. Dobili smo urbanističku suglasnost i u toku je eksproprijacija. Riječ je o jednoj mini obilaznici u dužini od 1,3 kilometra i rok za izvođenje radova po okončanju imovinsko - pravnih odnosa je 10 mjeseci. Ukupna dionica će sa tom obilaznicom biti duga skoro 38 kilometara, a vrijednost investicije je 88 miliona KM", kazao je Pravdić.

Izgradnjom ovce ceste, Neum i njegovo zaleđe će se otvoriti prema unutrašnjosti BiH, što će se odrazi i na ekonmsku sliku.

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita smatra da je izgradnja jedne ovakve ceste zasigurno poboljšati stanje turizma u BiH i omogućiti našim turističkim agencijama i turoperaterima da je koriste, ali i našim hotelijerima u Neumu će biti od posebne važnosti, s obzirom na da će nabavka robe iz unutrašnjosti biti znatno olakšana.

"Benefite od ove ceste turistički sektor i turistička industrija će osjetiti u velikoj mjeri" kaže ministrica Đapo s čime se složio i načelnik Neuma Dragan Jurković koji je se delegacijom Vlade FBiH dočekao na ovoj cesti, nakon čega su se zajedno uputili do jedinog bh. grada na mostu gdje će razgovarati o infrastrukturnim projektima iz oblasti turizma.

Izgradnja magistralne ceste Stolac - Neum je počela u aprilu 2018. godine, a okončanje radova se očekuje početkom 2022. godine. Sredstva za izgradnju ove ceste dio su programa izgradnje i modernizacije magistralnih cesta u Federaciji BiH u vrijednosti od 173 miliona KM kreditnih sredstva Svjetske banke, Evropske investicijske banke i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Za cjelokupan projekat izgradnje ceste Neum - Stolac utrošit će se oko 72.000.000 KM, a procjenjuje se da će se po okončanju gradnje od Stoca do Neuma putovati nešto više od 20 minuta.

Prethodno je premijer FBiH Fadil Novalić o infrastrukturnim projektima i izgradnji prometnice održao radni sastanak s resornim federalnim ministrom Denisom Lasićem i direktorom JP Ceste FBiH Ljubom Pravdićem u sjedištu Federalnog ministarstva prometa i komunikacija u Mostaru.