BiH
38

Novalić obećao poslodavcima: Smanjit ćemo parafiskalne namete

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Reformska agenda, s posebnim osvrtom na poresku reformu u cilju rasterećenja poslodavaca i smanjenja cijene rada, bila je tema sastanka premijera Federacije BiH Fadila Novalića sa članovima Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine i brojnim privrednicima u Zenici.

Ideja organizatora, Udruženja poslodavaca, bila je prezentacija reformske agende s pozicije Vlade FBiH, kako će se ona provoditi u naredne dvije - tri godine, s akcentom na probleme opterećanja na rad, što najviše u ovom trenutku interesuju poslodavce.

"Pokušavamo da, kao partneri, imamo jednu vrlo aktivnu ulogu, tako da smo već Vladi prezentirali svoja razmišljanja i usmjerenja. Smanjenje doprinosa može značajno smanjiti nezaposlenost u FBiH, ali i shvatamo da će Vlada, s druge strane, imati pad prihoda u fondovima. Spremni smo da napravimo takav model s realiziracijom u više faza, koje će kasnije donijeti smanjenje doprinosa", kazao je predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović.

Broj učesnika ovog radnog sastanka pokazao je da značaj teme je od općeg interesa i da je ovo jedna od ključnih stavki reformske agende, ali i da je neophodna izmjena politike u poreskim opterećenjima rada.

"Prihvatamo zahtjev poslodavaca da se mora smanjiti opterećenje na rad, obaveze na platu i parafiskalni nameti, i mi smo u Vladi već u postupku smanjenja parafiskalnih nameta. Već su skinuti neki parafiskalni nameti za šume i turizam, a sada smo u pismu namjere da se umanje i neka druga davanja. Za radikalno smanjenje obaveza moraju se napraviti drugi zahvati u poreznom sistemu, kao što su porezi na višak imovine, luksuz, na hazardne igre, koncesije i drugo. Mi smo napravili popis svih parafiskalnih nameta koji nisu na nivou Federacije, ostali su stvarno mnogobrojni nameti na nivou kantona i općina, ali ćemo sa kantonima tražiti eliminaciju tih parafiskalnih nameta", istakao je premijer Novalić.

Sastanak je otvorio brojne teme za dijalog uoči donošenja izmjena u zakonima u skladu s planiranom poreskom reformom, koji moraju naći svoje mjesto na dnevnim redovima Parlamenta FBiH i kantonalnih skupština u cilju pronalska rješenja za rasterećenje privrede i poboljšanje poslovnog ambijenta u Federaciji BiH.