BiH
142

Novalić o reformskoj agendi: Mladi mogu nositi teret promjena i počeli smo "1 na 1" razgovarati sa njima

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Predsjednik Vlade Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić danas se u Zenici družio sa studentima i polaznicima Političke akademije gdje je održao predavanje o reformskoj agendi i radu Vlade FBiH.

Novalić je odmah na početku razgovora sa polaznicima Političke akademije kazao kako mediji plasiraju samo negativne informacije zbog čega se odlučio da direktno razgovara sa mladima o reformskoj agendi.

"Mediji produktuju samo negativne inforamcije i to je razlog našeg nezadovoljstva zbog čega smo počeli tražiti drugi način da predstavljamo te reforme prema onima zbog kojih se to najviše tiče", izjavio je Novalić.

U izjavi za novinare, nakon sastanka sa studentima Pravnog i Ekonomskog fakulteta u Zenici, Novalić je kazao kako je iznenađen aktivnosti mladih Zeničana u pračenju toka reformske agende.

"Moram priznati da su bili interaktivni i iznenadio sam se kako to prate mnogo bolje nego neke druge populacije. Moramo mnogo više voditi računa o komunikaciji sa mladim ljudima jer mnogo prate. Zadivio sam se kako su naučili sve o reformskoj agendi i uvidjeli gdje smo zakasnili. Bilo je tu kritika, pozitivnih, a isto ću poručiti i studentima akademije kojima ćemo objasniti ptorebu promjena kako bi društvo krenulo ka gore", dodao je Novalić.

Na pitanje, kakve prednosti donosi reforma mladima, Novalić je kazao kako je potrebno sve programe okrenuti prema mladima koji mogu nositi teret promjena i rast društva.

"Reforma mladima donosi novu priliku. Vidjeli smo da su ugroženi, čast svima, i socijalnim kategorijama i onima što u posrnulim preduzećima nemaju plaću, oni su za nas socijalni slučaj, jer nisu dio radnoaktivnog programa, ali svi naši programi se moraju okrenuti prema mladima. Mladi mogu nositi teret promjena i rasta društva. Počeli smo 'jedan na jedan' obraćati se njima", izjavio je Novalić.

Gost večerašnje Političke akademije još kazao kako je sprovedba reformske agende predviđena do kraj 2018. godine i da će do tada biti ispunjene sve obaveze, ali da se kasni za rokovima koje su sami sebi lično postavili.

"Mi smo skratili rokove kako bismo aktivirali to sve čim prije. Koristili smo tehniku pritiska na one koji provode reformske agende kako bismo aktivirali malo snage i moram priznati da smo bili optimistični. Po tom planu kasnimo, ali po planu koji smo potpisali sa Međunarodnom zajednicom i sa druge dvije vlade mi ne kasnimo. Oko 25 posto obaveza je prošlo kroz Parlament, 45 kroz Vladu i ovoo sve govori da ćemo 2018. godine završiti obaveze", poručio je Novalić.