Premijer FBiH
171

Novalić o propalim akcizama: Nije upitna isplata penzija, a postoje i drugi načini izgradnje cesta

Piše: Er. M.
Fadil Novalić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Fadil Novalić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik Vlade Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić izjavio je za Klix.ba kako neusvajanje seta zakona o akcizama neće i ne može dovesti u pitanje isplate penzija.

"Ja sam u više navrata naglasio da novac od akciza neće biti trošen na isplatu socijalnih davanja. Probleme penzionog fonda rješavamo sistematski kroz zakonska rješenja, kao što je novi zakon o PIO, te kroz stabilan ekonomski rast koji 'puni' fond. Osim toga, čak i da su akcize usvojene to ne bi značilo da će se na našem računu preko noći naći novac da ga trošimo kako god želimo", rekao je Novalić.

Istakao je da Zakon o akcizama jasno definiše načine potrošnje i to su razvojne, a ne socijalne svrhe. Premijera smo pitali i šta će neusvajanja seta zakona kojim je predviđeno povećanje akciza na naftu i naftne derivate značiti za infrastrukturne projekte.

"
Što se, pak, tiče gradnje, postoji više načina izgradnje autocesta. Dosadašnji način finansiranja autocesta, ali i magistralnih cesta zasnivao se isključivo na povećanju akciza na naftu i naftne derivate. Niko nije uzimao u obzir, na primjer, Zakon o javno-privatnom partnerstvu koji omogućava dovođenje velikih kompanija koje bi izgradile određene dionice autoceste", kazao nam je Novalić.

Dodaje da je ovaj sistem poznat i već je u funkciji u mnogim dijelovima Evrope i svijeta. Kako kaže, Federacija BiH bi tu odredila koja dionica da se gradi, a velike kompanije bi izgradile taj dio i naplaćivale korištenje autoceste određen broj godina dok ne bi vratile uložena sredstva i nakon toga bi te dionice predale u vlasništvo Federacije.

"
U ovom trenutku u pripremi su dva zakona: Zakon o koncesijama i Zakon o javno-privatnom partnerstvu. Ovi koji trenutno postoje su komplicirani i neefikasni, što je već rezultirao višegodišnjim zastojem kada je riječ o velikim investicionim projektima. Zakon o koncesijama je već prihvaćen na Vladi i upućen u parlamentarnu proceduru i nadam se da ćemo vrlo brzo urediti ovu oblast. 
Ovdje naravno postoji još jedan problem, a to je da naše ceste nisu dovoljno frekventne pa ne možemo garantovati da će postojati interes za njihovu izgradnju u okviru javno-privatnog partnerstva", kazao je Novalić.

Zaključio je da su zato upravo akcize najsigurniji način da se pokrene gradnja te kako se nada da će u narednom periodu ipak uspjeti uvjeriti parlamentarce u neophodnost njihovog usvajanja.