|

Novalić o gašenju Aluminija: Neumoljivost ekonomije nad politikom

Novalić o gašenju Aluminija: Neumoljivost ekonomije nad politikom
26
D. Be.
12.7.2019. u 15:16
61
komentara
26

dijeljenja
Novalić o gašenju Aluminija: Neumoljivost ekonomije nad politikom
Premijer Federacije BiH Fadil Novalić primio je danas u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu u oproštajnu posjetu ambasadoricu SR Njemačke u BiH Christiane Hohmann, a između ostalog su razgovarali i o problemima u Aluminiju.
Iako je posjeta imala kurtoazni karakter, nezaobilazne teme razgovora su bile aktuelno stanje u BiH, formiranje vlasti, restrukturiranje privrede, Alumunij, a riječ ekonomija dominirala je tokom cijelog susreta.

Kako je naglašeno, bez bržeg razvoja ekonomije nema ni napretka, političke i svake druge stabilnosti, zaustavljanja odlaska mladih ljudi, jačanja vladavine prava.Novalić je izrazio žaljenje što je kompanija došla u ovakvu situaciju, prije svega zbog stanja na svjetskom tržištu aluminija koje je u ovom trenutku izrazito nepovoljno za ovo privredno društvo, ali i evidentnih nedostataka u upravljanju unutar Aluminija.

Prestanak rada mostarskog kombinata nazvao je neumoljivošću ekonomije nad politikom, naglasivši da je to prevashodno ekonomsko pitanje i da može biti riješeno samo ekonomskim mjerama.

Ambasadorica Hohmann poželjela je svom domaćinu da nastavi reformski put koji je započeo, rekavši da će naša zemlja, kao i do sada, imati podršku SR Njemačke na putu ka Evropskoj uniji.
Prijavi grešku


Komentari (61)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...