{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Novalić: Nismo odustali od povećanja akciza, izgradnja puteva u Krajini je prioritet

22.9.2017. u 13:59
440
149
Novalić: Nismo odustali od povećanja akciza, izgradnja puteva u Krajini je prioritet
440
Novalić: Nismo odustali od povećanja akciza, izgradnja puteva u Krajini je prioritet
Fadil Novalić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik Vlade Federacije BiH Fadil Novalić kazao je za Klix.ba kako je novac od klirinškog duga i akumulirane dobiti javnih preduzeća samo dio sredstava koja Vlada FBiH planira uložiti u cestogradnju.
"Mi smo taj novac odlučili uložiti u nekoliko putnih pravaca koje na početku mandata nismo ni planirali, a to su brze ceste Sarajevo-Goražde, Tuzla-Žepče i zaobilaznice oko Sarajeva i Mostara. Tu je i pravac Lašva-Nević polje koji je itekako bitan za Krajišnike i koji će puno bolje povezati Krajinu sa Sarajevom", rekao je Novalić.

Istakao je da je Unsko-sanski kanton još prije nego što su pronašli ova dva nova izvora finansiranja spadao u njihove prioritete te da je on još početkom ove godine u Bihaću jasno rekao da je Vlada iz kredita EBRD-a osigurala pare za izgradnju zaobilaznica Bihać i Cazin i projekt brze ceste Bihać-Bosanska Krupa, a dodatno su iz akciza predviđena dva feninga za pravac Lašva-Donji Vakuf.

"Nažalost, ovi projekti su stopirani nakon što nisu usvojene Izmjene i dopune Zakona o akcizama jer su međunarodne finansijske institucije upravo povećanjem trošarina uslovile svoje kredite. I njihov stav je sasvim razumljiv s obzirom na to da je lako uzeti kredit, ali Vlada mora biti odgovorna prema građanima i mora unaprijed osigurati novac za njegovo vraćanje. 
Od povećanja trošarina mi nismo odustali jer bez njih je izgradnja prioritetnih puteva, između ostalog u Krajini, nemoguća", rekao je Novalić.

Dodao je da pojedinci koji danas plasiraju netačne podatke o navodnom zapostavljanju USK očigledno pokušavaju skrenuti pažnju javnosti s činjenice da su upravo oni svojim politikantstvom u državnom parlamentu nanijeli Krajišnicima ogromnu štetu.

"Ponavljam, Krajina ostaje jedan od naših prioriteta i radit ćemo na tome da višegodišnja nepravda prema ovom djelu BiH konačno bude ispravljena", zaključio je Novalić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Opravdavate li blokade saobraćajnica zbog previsoke cijene goriva?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: