{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Novalić: Nismo odustali od povećanja akciza, izgradnja puteva u Krajini je prioritet

22.9.2017. u 13:59
440
149
Novalić: Nismo odustali od povećanja akciza, izgradnja puteva u Krajini je prioritet
440
Novalić: Nismo odustali od povećanja akciza, izgradnja puteva u Krajini je prioritet
Fadil Novalić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik Vlade Federacije BiH Fadil Novalić kazao je za Klix.ba kako je novac od klirinškog duga i akumulirane dobiti javnih preduzeća samo dio sredstava koja Vlada FBiH planira uložiti u cestogradnju.
"Mi smo taj novac odlučili uložiti u nekoliko putnih pravaca koje na početku mandata nismo ni planirali, a to su brze ceste Sarajevo-Goražde, Tuzla-Žepče i zaobilaznice oko Sarajeva i Mostara. Tu je i pravac Lašva-Nević polje koji je itekako bitan za Krajišnike i koji će puno bolje povezati Krajinu sa Sarajevom", rekao je Novalić.

Istakao je da je Unsko-sanski kanton još prije nego što su pronašli ova dva nova izvora finansiranja spadao u njihove prioritete te da je on još početkom ove godine u Bihaću jasno rekao da je Vlada iz kredita EBRD-a osigurala pare za izgradnju zaobilaznica Bihać i Cazin i projekt brze ceste Bihać-Bosanska Krupa, a dodatno su iz akciza predviđena dva feninga za pravac Lašva-Donji Vakuf.

"Nažalost, ovi projekti su stopirani nakon što nisu usvojene Izmjene i dopune Zakona o akcizama jer su međunarodne finansijske institucije upravo povećanjem trošarina uslovile svoje kredite. I njihov stav je sasvim razumljiv s obzirom na to da je lako uzeti kredit, ali Vlada mora biti odgovorna prema građanima i mora unaprijed osigurati novac za njegovo vraćanje. 
Od povećanja trošarina mi nismo odustali jer bez njih je izgradnja prioritetnih puteva, između ostalog u Krajini, nemoguća", rekao je Novalić.

Dodao je da pojedinci koji danas plasiraju netačne podatke o navodnom zapostavljanju USK očigledno pokušavaju skrenuti pažnju javnosti s činjenice da su upravo oni svojim politikantstvom u državnom parlamentu nanijeli Krajišnicima ogromnu štetu.

"Ponavljam, Krajina ostaje jedan od naših prioriteta i radit ćemo na tome da višegodišnja nepravda prema ovom djelu BiH konačno bude ispravljena", zaključio je Novalić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: