Saznaje Klix.ba
12

Novalić naredio razrješenje svog savjetnika Muhameda Gurbete

A. D.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, kako saznaje Klix.ba, naložio je razrješenje svog savjetnika Muhameda Gurbete za kojeg se u medijima tvrdi da se radi o osuđeniku.
Kako saznajemo, Novalić je za ovu informaciju čuo na današnjoj konferenciji za novinare gdje je upitan da prokomentira navode Žurnala o tome da je Gurbeta u maju 2016. godine pravosnažno osuđen presudom Općinskog suda u Bugojnu zbog zlouptrebe položaja, pronevjere u službi i poreske utaje

Saznajemo da je premijer ovo uradio iz predostrožnosti te da je Gurbeta prije nego što je postao savjetnik premijera dostavio uvjerenje iz Općinskog suda Sarajeva o nekažnjavanju i da se protiv njega ne vodi nikakav postupak.

"Nikad nisam bio upoznat s tim da je on osuđen, a jednostavno nisam ni posumnjao, jer je on čak dostavio i uvjerenje Suda sa pečatom i potpisom kojom se naglašava da nije osuđivan. Uradio sam ovo nakon današnjih saznanja iz predostrožnosti, jer Vlada FBiH nema nadležnosti da provjerava zvanične dokumente iz pravosudnih institucija. Gurbeta od danas više nije moj savjetnik", kazao je federalni premijer.

Novalić je na današnjoj konferenciji za novinare izjavio da je Muhameda Gurbetu zaposlio kao svog savjetnika kako bi "spasio kadar da ne ode u inozemstvo".