Koliko je realno?
2.1k

Novalić najavio poduhvat: Naša firma pokušat će "iskopirati" respirator i napraviti svoj

S. H.
Foto: K. S./Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
U jeku borbe protiv koronavirusa zlata vrijedan aparat je respirator koji pomaže najtežim bolesnicima s respiratornim tegobama.
Danas je to najtraženija roba u svijetu i mnoge zemlje se bore da osiguraju što više takvih aparata. BiH nažalost nema dovoljan broj pa tako u Federaciji BiH postoji oko 140 respiratora, dok ih je u Republici Srpskoj još manje. U pojedinim gradovima u BiH ih nema nikako.

Kako su distrubuteri respiratora u našoj zemlji kazali za portal Klix.ba, jedan uređaj može koštati od 50 do 100 hiljada KM, za one sa svim opcijama. Najpoznatiji proizvođači su njemački Drager i Maqet, američki General Electric...

Premijer FBiH stoga je sinoć izjavio da će jedna bh. firma pokušati napraviti svoj respirator i to tako što će analizirati jedan od respiratora koji im je ustupio Klinički centar u Tuzli.


Saznajemo da se radi o jednoj firmi iz Gradačca i da su dobili pokvaren respirator. Cilj im je da na osnovu njega pokušaju napraviti svoj. Koliko će biti uspješni ostaje da se vidi.

S druge strane, bioinžinjer Almir Badnjević smatra da to nije brz i jednostavan proces.

"Regulative u oblasti medicinskih uređaja i lijekova su vjerovatno najrigoroznije na svijetu. Sam proces stavljanja medicinskog uređaja na tržište je vrlo komplikovan i dugotrajan (procedura traje duže od godinu i nije izvodiva u BiH). Samo naslovi procesa su prikazani na slici ispod. Kada i završite svu dokumentaciju na međunarodnom nivou, potrebno je da registraciju izvršite i u BiH, pri Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH. Bez svega toga, siguran sam da ne postoji ljekar na svijetu koji bi životno ugroženog pacijenta stavio na mašinu koja nije prošla testove i dobila dozvolu za korištenje. Zapamtite, sve je dobro dok je dobro. S nekim stvarima se ne može baš tek tako ekperimentisati. Maska za lice je jedno, a respirator nešto potpuno drugo, koliko god vaše ideje bile humane", poručuje Badnjević.

U posljednjih par dana me poziva više poznanika (profesora, ljekara, inžinjera) vezano za izradu respiratora u BiH....

Posted by Almir Badnjevic on Monday, March 23, 2020