Borba protiv koronavirusa
47

Novalić najavio da će sljedeće sedmice u Parlament poslati tri ugovora za nabavku vakcina

N. V.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Prilikom posjete Hercegovačko-neretvanskom kantonu, premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić je govorio i o direktnoj nabavci vakcina za ovaj entitet.

Nedavno je kazao da postoji nekoliko sigurnih kanala kojima pokušavaju doći do vakcina za koronavirus međutim još nijedan ugovor sa proizvođačima nije potpisan.

Odgovarajući na pitanja novinara Novalić je danas rekao da će sljedeće sedmice u Parlament biti poslata tri ugovora sa proizvođačima vakcina protiv koronavirusa.

"Na pragu smo da nabavimo značajniju količinu, milion i po doza. Sljedeće sedmice ćemo sigurno poslati na Parlament tri ugovora, s Kinezima i Astra Zenecom, pa da Parlament donese odluku o tome kakvu vakcinu hoćemo i da prihvati cijenu i rokove i to je direktno što se tiče Federacije", rekao je on.

Ističe kako u Bosni i Hercegovini postoji "prilično veliki broj vakcina", no kako je to Klix.ba sabrao u pitanju je svega pola miliona vakcina što je dovoljno za otprilike 250.000 stanovnika.

"Imamo djelimično kriv pristup, ali je sasvim sigurno da vakcinacija ide sve brže u narednom periodu", rekao je ocijenivši da taktika nižih nivoa da polovinu doza ostavljaju za revakcinaciju nije dobra.