{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Novalić: Kompanija Intera je osnovana da bi FBiH stekla industrijsku zonu

F
17.9.2015. u 14:45
13
11
Novalić: Kompanija Intera je osnovana da bi FBiH stekla industrijsku zonu
13
Novalić: Kompanija Intera je osnovana da bi FBiH stekla industrijsku zonu
Foto: Arhiv/Klix.ba
Premijer Federacije BiH Fadil Novalić izjavio je danas u Sarajevu da je kompanija Intera osnovana da bi Federacija BiH stekla industrijsku zonu, a koja bi se nalazila na prostoru bivšeg Vazduhoplovnog zavoda "Orao" u Rajlovcu.
Dodao je da su prisutni brojni interesi za prisvajanje te zone, ali da je Vlada FBiH počela pregovore s određenim strateškim partnerom o velikoj investiciji za koju Fedracija BiH mora imati prostor "i to je sve što se tiče Intere".

Upitan zašto je među djelatnostima te firme navedeno i upravljanje imovinom iz pasivnog podbilansa, Novalić je rekao da je cilj Vlade formirati ad hoc grupu koja će mnogo efikasnije raditi pasivni podbilans jer će postojeća agencija biti ugašena, jer nema rezultate.

Na novinarsku primjedbu da je agencija propisana važećim Zakonom o početnom bilansu stanja preduzeća i banaka koji nikad nije izmijenjen, Novalić je odgovorio da će pasivni podbilans najvjerovatnije završiti tako što će angažirati neku američku pravnu kancelariju da od pasivnog podbilansa "izvuče koliko može jer mi dosad nismo uspjeli niti jednu KM".

U izjavi za Fenu Novalić je dodatno pojasnio da se odluka o osnivanju privrednog društva Intera uopće ne odnosi na vlasništvo, već na upravljanje imovinom kojom sada niko ne upravlja, a to su poslovni prostori u gradovima Federacije BiH koji se sada koriste nezakonito.

Riječ je o imovini koja se kontinuirano, već godinama, devastira i otuđuje te je namjera Federalne vlade njena zaštita, a nikako promjena vlasništva.

Vlada FBiH je, po Novalićevim riječima, veoma dobro upoznata o činjenici da je odluka Parlamenta Federacije BiH potrebna kod prijenosa vlasništva, a ne kod prava upravljanja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: