Neskromni premijer
654

Novalić: Ispunili smo više od planiranog, smanjili smo zaduženje i povećali izvoz

Piše: A. Z.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Govoreći na programskom skupu Stranke demokratske akcije premijer FBiH Fadil Novalić je kazao da je njegov zadatak bio da predizborna obećanja Bakira Izetbegovića provede u djelo te da je njegova vlada uspjela uraditi više od planiranog. Kazao je SDA vlada zaslužna za Reformsku agendu, da je u tri godina zaposlila 60.000 ljudi, povećala plate i zaduženje smanjila za 628 miliona KM.

"Program koji sam donosio na sastanke vezane za Reformsku agendu je bio program SDA pod nazivom 'Ekonomski rast i zapošljavanje 2014/2018. 82 posto Reformske agende je program naše stranke. Od 61 mjere u Reformskoj agendi 24 su u potpunosti izvršene, a 17 njih se stalno provede: To znači da je jedna trećina zadataka izvršena", kazao je Novalić.

Vladi je pripisao i uvođenje moratorija na zapošljavanje i povećanje plata navodeći da je 7.000 mladih zaposleno od tih ušteda. Dodao je i da je u njegovom mandatu usvojeno 18 zakona iz finansijske sfere koji su povećali prihode.

"Donijeli smo čuveni Zakon o radu koji ima najmanje dva pozitivna utjecaja na naše društvo, oživjeli smo rast namjenske industrije, ona nam daje sigurnost dok se Srbija i Hrvatska naoružavaju, naše granate lete 42 kilometra, gradimo fabriku baruta, do kraja godine ćemo imati transportere. Uveli smo registar parafiskalnih nameta. 37.000 ljudi je zaposleno u tri godine, to je najveći rast u Jugoistočnoj Evropi, a ako uzmemo u obzir da smo nadomjestili 25.000 onih koji su otišli u penziju, to znači da je 60.000 novouposlenih. Primijetili ste da se ovih dana povećavaju i plate, izvoz je narastao za milijardu i 404 miliona KM, Vlada je smanjila zaduženje za 628 miliona KM", istakao je Novalić dodavši da više neće biti problema ni s penzionim fondom.

Kada je riječ o zapošljavanju u FBiH, istakao je da je Tešanj s 2.851 novouposlenih apsolutni prvak, a da ga slijede Ilidža, Zenica, Mostar, Gradačac, općina Novi Grad u Sarajevu, Graćanica, Srebrenik, Tuzla i Živinice. Sve zasluge za uspjeh u Tuzlanskom kantonu pripisao je Begi Gutiću kojeg još uvijek smatra premijerom.