Infrasturni projekti
3

Novalić i Milićević se sastali sa direktorom EBRD-a Ianom Brownom

Klix.ba
Foto: Vlada FBiH
Foto: Vlada FBiH
Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i zamjenica premijera i federalna ministrica finansija Jelka Milićević susreli su se danas, u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, s direktorom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Ianom Brownom.

Sagovornici su razmijenili informacije o efektivnosti dva potpisana ugovora o finansiranju Koridora Vc. Ukupna vrijednost kredita ove međunarodne finansijske institucije za ovaj veliki infrastrukturni projekt u Federaciji BiH je 156 miliona eura. Prvi ugovor, vrijedan 80 miliona eura, potpisan je 2015. godine, a ugovor od 76 miliona eura krajem prošle godine.

Članovi Federalne vlade su izrazili uvjerenje da će Zakon o akcizama, što je i jedan od uvjeta za aktiviranje ovih kreditnih linija EBRD-a, biti usvojen u Parlamentu BiH.

Istaknuto je da nastavak izgradnje Koridora Vc, nije samo veliki infrastrukturni projekt Bosne i Hercegovine, već je važan i za cjelokupan ekonomski napredak naše zemlje.

Saradnja Vlade Federacije BiH i ove međunarodne finansijske institucije, složni su sagovornici, na određenim projektima i provedbi Reformske agende i dalje će biti uspješna i davati dobre rezultate.