|

Novalić i Milićević postigli dogovor: Zakazana sjednica Vlade FBiH prekinuta 13. marta

Novalić i Milićević postigli dogovor: Zakazana sjednica Vlade FBiH prekinuta 13. marta
24
Piše: A. D.
16.4.2019. u 15:00
12
komentara
24

dijeljenja
Novalić i Milićević postigli dogovor: Zakazana sjednica Vlade FBiH prekinuta 13. marta Foto: H. M./Klix.ba
Premijer FBiH Fadil Novalić, nakon dogovora sa dopremijerkom Jelkom Milićević, zakazao je nastavak 174. sjednice Vlade koja je bila prekinuta 13. marta, saznaje Klix.ba.
Kako smo saznali od izvora iz Vlade FBiH, na jutrošnjem kolegiju Vlade otklonjene su nesuglasice od ranije pa je dogovoreno da se pomenuta sjednica održi u četvrtak, 18. aprila.

Podsjetimo navedena sjednica tada je prekinuta zbog neslaganja ministara iz SDA na jednoj strani i ministara iz reda SBB-a i HDZ-a BiH na drugoj strani.

Tada su se federalni ministri sukobili u vezi s mišljenjem na tački dnevnog reda koja glasi "Prijedlog rješenja o imenovanju zamjenika direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine".

Naime, ministri iz reda SBB-a predložili su da se na ovu poziciju imenuje bivša ministrica zdravstva Kantona Sarajevo Zilha Ademaj, što su načelno podržali i ministri iz HDZ-a.

Problem je nastao nakon što su se ministri iz reda SDA pobunili protiv ovog prijedloga ističući da ne vide smisao u tome da Vlada FBiH u tehničkom mandatu imenuje Ademaj na poziciju zamjenice direktora s obzirom na to da nije riječ o imenovanju koje ne može biti prolongirano.

Međutim, u Vladi je još ranije nastao sukob kada je na jednoj od sjednica u februaru Milićević dopunila dnevni red odlukom kojom bi se osporilo imenovanje aktuelnog direktora Porezne uprave FBiH Šerifa Isovića na puni mandat, iako je on, nakon konkursa i prema mišljenju Agencije za državnu službu FBiH, ispunio uslove za postavljenje na mjesto direktora Porezne uprave.
Prijavi grešku


Komentari (12)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...