BiH
0

Novalić i Erginay: Prioritetna su ekonomska pitanja

FENA
Premijer Federacije BiH Fadil Novalić danas je, u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, razgovarao sa ambasadorom Republike Turske u Bosni i Hercegovini Cihadom Erginayem.

Čestitavši mu na preuzimanju dužnosti i zaželjevši uspjeh u radu, turski ambasador je kazao kako je još iz ekspozea federalnog premijera bilo vidljivo da se temeljito pripremio za posao koji ga očekuje.

Federalni premijer upoznao je ambasadora s nekim od najbitnijih projekata koji Vladu FBiH očekuju u nastupajućem razdoblju i za koje, kako je kazao, u Vladi Federacije BiH postoji potpuna harmonija i odlučnost za njihovu provedbu.

Sugovornici su zajednički konstatirali da je jačanje ekonomskog sektora u BiH i FBiH od presudnog značaja.

Ambasador Erginay upoznao je premijera FBiH da je Turska otvorila novu kreditnu liniju namijenjenu povećanju produktivnosti i zapošljavanja u ovdašnjim malim i srednjim preduzećima.

Izraženo je i zadovoljstvo kvalitetom radova koje su turske građevinske kompanije izvele na trasi autoceste na Koridoru 5C.

U tom kontekstu je premijer Novalić kazao kako je potrebno naći nove moduse finansiranja izgradnje ne samo u sklopu ovog projekta, već i ukupne cestogradnje, uključivši i brze ceste.

Mogućnosti za ekonomsku saradnju Turske i Bosne i Hercegovine postoje i u brojnim drugim sferama, kao što su tekstilna, kožna, prehrambena i industrija metala.

Na sastanku je razgovarano i o proširenju uspješne saradnje u oblasti obrazovanja i znanosti, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.