BiH
20

Novalić i Džindić u Goraždu: Uskoro počinju aktivnosti na gradnji brze ceste prema Sarajevu

Piše: E. A.
Premijer FBIH Fadil Novalić i ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić posjetili su BPK Goražde. Sa premijerom ovog kantona Emirom Okovićem i ministrima kantonalne vlade razgovarali su o cestovnom povezivanju Goražda i Sarajeva, finansijskoj podršci BPK te planovima za gradnju hidrocentrale na Drini kao i obavezama kantona u provedbi Reformske agende.

Pitanje izgradnje brze ceste Goražde-Sarajevo je među sto prioritetnih projekata Vlade FBiH, naglasio je premijer BPK Goražde Emir Oković.

"Zajedno sa Kantonom Sarajevo mi već radimo na izradi dijela glavnog projekta i, u određenom smislu, smo se i dogovorili koje su to naše naredne zajedničke aktivnosti da bismo tu priču dalje razvijali i tu imamo punu podršku Vlade Federacije i Vijeća ministara BiH", kazao je Oković.

Novac za izgradnju kvalitetne putne komunikacije koja bi povezala Goražde i Sarajevo, ne bi trebao biti problem izjavio je premijer Federacije BiH Fadil Novalić. On je potvrdio da će se u ovoj godini pokrenuti aktivnosti na izgradnji "brze" ceste.

"Mogu biti gotovo siguran da ćemo u ovoj godini početi graditi, jer smo završili sve druge institucionalne pretpostavke za početak projekta. Otvorili smo fond pri Razvojnoj banci, usmjeravamo sredstva od privatizacije. Ne mislim da je glavni problem novac, glavni problem su procedure. Mi ćemo sve učiniti da bude i radova ove godine", izjavio je Novalić.

On je, međutim, istakao i važnost pitanja izgradnje hidrocentrale u Ustikolini za BPK Goražde.

"Budući da je kanton na granici održivosti i da stalno treba grantove, nismo sigurni da će se u budućnosti raspoloženje zadržati na ovom nivou, odnosno na nivou senzibilnosti koju ima ova Vlada i njeni ministri", kazao je Novalić i dodao da bi koncesione naknade od hidrocentrale trebale biti dovoljne da se namire nedostajuća sredstva u budžetu kantona.

BPK Goražde spada u red finansijski neodrživih kantona te je istaknuto da ovaj kanton i dalje treba grant i da je to na nivou sredstava od 5 miliona KM.

Novalić je danas najavio da bi u ovoj godini u namjenskoj industriji na području BPK Goražde trebala biti pokrenuta dva nova razvojna projekta, te da su u fazi odobravanja i određeni projekti privatnih preduzeća s područja kantona na koje su saglasnost dali Vlada Federacije i Vijeće ministara BiH.

"S obzirom da ovaj kanton ima oko 8.000 zaposlenih i da polovina pripada industriji, govori o razvojnom potencijalu te industrije. Mi pratimo i analiziramo svaki podatak i u odnosu na 2015. godinu kada smo došli na ovo mjesto mogu reći da 470 novouposlenih znači da dobro radimo. Što se tiče namjenske industrije, obećali smo i ostajemo pri obećanju da ove godine nećemo uzimati dobit iz namjenske industrije i da ćemo kompletnu dobit reinvestirati u nove tehnološke linije i nova radna mjesta", kazao je federalni ministar Nermin Džindić.

Delegacija Vlade FBIH danas je obišla i pogone kompanija "Emka Bosnia" i "Prevent".