Susret u Sarajevu
6

Novalić i Berton: Reforme su usporene, ali nemaju alternativu

Klix.ba
Jedini način za ubrzanje puta ka evropskim intergracijama je ubrzanje reformskih procesa, konstatirano je na današnjem susretu premijera Federacije BiH Fadila Novalića i novoimenovanog šefa Misije OSCE-a u BiH Brucea Bertona.

Kako je kazao federalni premijer, reformski procesi su, nažalost, usporeni zbog sukoba pojedinih interesa. Stoga se Vlada Federacije BiH fokusirala na deset prioriteta bitnih za nastavak reformi.

Među njima su zakoni iz oblasti doprinosa, dohotka i zdravstva, Uz njih su i dva zakona iz braniteljske oblasti: o registru branitelja i o reprezentativnosti braniteljskih udruga.

Bitni su i infrastrukturni projekti, kao što je izgradnja termoelektrana, autoceste na Koridoru 5c i cesta u Federaciji BiH.

Među deset prioriteta je i stvaranje uvjeta za potpunu provedbu Zakona o suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala.

Šef Misije OSCE-a u BiH ponudio je Vladi FBiH svaku vrstu pomoći kako bi zadaci iz Reformske agende bili što prije realizirani i, na taj način, postignut boljitak za građane FBiH i BiH i ubrzan put naše zemlje ka europskim integracijama.