|

Novalić, Džindić i Đapo u ArcelorMittalu: Nemjerljiv je uticaj ove kompanije na privredu

Novalić, Džindić i Đapo u ArcelorMittalu: Nemjerljiv je uticaj ove kompanije na privredu
5
E. M.
20.9.2019. u 17:40
21
komentara
5

dijeljenja
Novalić, Džindić i Đapo u ArcelorMittalu: Nemjerljiv je uticaj ove kompanije na privredu Foto: E. M./Klix.ba
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić te ministar energetike, rudarstva i industrije Nermin Džindić danas su u sjedištu ArcelorMittala Zenica održali sastanak s direktorom Biju Nairom na temu aktuelne situacije u ovoj kompaniji i načinima pomoći države.
Sastanak predstavnika vlasti s upravom kompanije ArcelorMittal Zenica održan je na inicijativu direktora Biju Naira, a sve s ciljem da predstavnike federalne i kantonalne vlasti upoznaju s problemima s kojima se susreću kao najveći izvoznici u BiH.

Upravo ti problemi ogledaju se u izvozu na područje Kosova te ograničen izvoz na područje Evropske unije.

Foto: E. M./Klix.ba Foto: E. M./Klix.ba


Nair je na konferenciji za novinare nakon sastanka izjavio da vlada razumije važnost ove kompanije za budućnost Bosne i Hercegovine.

"Globalna industrija se suočava s velikom krizom i svi zajedno moramo raditi da održimo industriju u BiH, a u isto vrijeme moramo završiti naše projekte zaštite okoliša na koje smo se obavezali. Zaštita okoliša, ekonomija i zaposlenje moraju ići zajedno i s ovim timom pokušavamo razjasniti sve aspekte poslovanja", kazao je Nair.

Zahvalio se premijeru i ministru koji su im obećali pomoć na dobivanju građevinske dozvole za gradnju Toplane Zenica što će omogućiti završetak projekta do zadnjeg kvartala 2020. godine.

"Imali smo ozbiljnu i bitne razgovore kako definisati budućnost ove kompanije nakon 2022. godine, posebno šta će se dogoditi s koksarom i šta ćemo raditi ako ne bude mogla raditi nakon 2022. godine. Složili smo se da ćemo zajedno graditi budućnost koksare nakon 2022. godine", izjavio je Nair te dodao da se obavezao na transparentnost poslovanja Mittala za projekte budućnosti te da je neke korake potrebno uraditi puno prije 2022. godine.

Foto: E. M./Klix.ba Foto: E. M./Klix.ba


Nair je objašnjavajući status koksare kazao da ona nije spremna raditi u narednih 10-15 godina kao drugi pogoni.

"Prije nego počnemo s investicijama na koksari želimo da obavimo razgovore sa svima. Ne možemo razgovarati 2022. godine o ovome. Nemojte uzimati tu godinu kao tačnu, to može biti i 2024. godine. Ne želimo tražiti krivca 2022. godine već želimo pronaći rješenje za budućnost. To je moj zahtjev i drago mi je da nam Vlada pomaže da pronađemo rješenje za budućnost", izjavio je Nair.

Premijer Novalić je na današnjoj konferenciji za novinare nakon održanog sastanka kazao:

"Došli smo u maksimalnom sastavu koji odražava glavne probleme u ArcelorMittalu, kompaniji koju jako cijenimo. Imamo druge izazove i probleme koji su vezani za ArcelorMittal. Drago nam je da smo ovdje, ovo je naše prirodno okruženje. Dobro smo upoznati s procesima, dugo smo ostali jer smo tražili detaljna objašnjenja i dobili smo odgovore na sve, a i onako ih znamo jer je Federacija BiH nadležna za ovu kompaniju ne samo zbog vlasništva već i što su pitanja koja su ovdje važna na našem Federalnom nivou", kazao je Novalić te dodao:

Foto: E. M./Klix.ba Foto: E. M./Klix.ba


"Nemjerljiv je utjecaj ove kompanije na privredu FBiH i BiH. Broj od 2.400 uposlenih nije mali broj, pa i 10.000 u sekundardnom ciklusu, veliki je utjecaj na Željeznice FBiH, BH Gas, Elektroprenos i Elektroprivredu BiH. Poremećaj u ArcelorMittalu bi izazvao distorziju u svemu ovome. Imamo trgovinske ratove, Evropa je odgovorila na našu štetu, a oni mogu plasirati samo u okruženje, a ne i u Hrvatsku koja je u EU."

Pojasnio je kako je Vlada FBiH danas ovdje da kaže koliko je ova kompanija značajna za ekonomiju Bosne i Hercegovine. Posebno su razgovarali o ekologiji i ekonomiji što je od velikog značaja za ovu kompaniju, ali i državu.

"Unatoč svim pričama, projekcijma i percepcija u javno mjenju ovdje se čine značajni pomaci. Ostaje da se uvede Energana i da se dovrše filteri, kao i otprašivanje BOF Čeličane. S ekonomskog aspekta džaba nam sve ako ekonomija ne preživi. Ako nje ne bude neće biti ni zagađenja, ali ne želimo taj scenario. Tržište se ogradilo i mi tu ne možemo ništa. Sve je to izazovalo smanjenje maksimalne proizvodnje. Razgovarali smo o tehnikama koje možemo primjeniti te unutarslobodnom tržištu koje pogodnosti ArcelorMittal može imati od četiri dobavljača", dodao je Novalić.

Foto: E. M./Klix.ba Foto: E. M./Klix.ba


Posebno se razgovaralo o departmentu Energetike koji je značajan u brojnim aspektima, a dodao je da ga raduje što će Zenica riješiti problem grijanja.

Ministar Džindić je u svom obraćanju kazao da će naredne sedmice biti održani sastanci dirketora Elektroprivrede i ArcelorMittala s fokusom na odgođena plaćanja i budućnost snabdijevanja električnom energijom.

"BH Gas negoduje zbog načina na koji će se Toplana priključiti, ali vjerujemo da se radi o nesporazumu. Razgovarat ćemo i vjerujem da ćemo izdati energetsku dozvolu. BH Gas radi idejni projekt koji će biti gotov do sredine naredne godine, a vezano za stabilno snabdijevanje ArcelorMittala gasom", izjavio je Džindić te dodao da bi s tim koracima ministarstvo podržalo ArcelorMittal u prevazilaženju problema.

Sastanku je prisustvovao i bivši premijer Zeničko-dobojskog kantona, a sada federalni zastupnik, Miralem Galijašević, predstavnici ministarstava u Zeničko-dobojskom kantonu, kao i Edita Đapo, ministrica za okoliš i turizam FBiH.
Prijavi grešku


Komentari (21)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...