Odgovor premijera
98

Novalić: Današnji protesti bivših boraca nisu imali veliku snagu jer se počeo rješavati problem

Piše: A. B.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Premijer Vlade FBiH Fadil Novalić rekao je kako je novi Zakon o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica upućen u parlamentarnu proceduru. Dodao je i da je sami proces rješavanja tog problema promijenilo karakter protesta boraca te da ovi današnji nisu imali veliku snagu.

Novalić je istakao da novi zakon pruža nekoliko mogućnosti za rješenje problema, ali da se još nije odlučeno da li će biti usvojen u toj formi ili će biti predložena Uredba.

"To će se znati na sljedećoj sjednici Vlade FBiH. Također u skladu s našim mogućnostima na godišnjem nivou za borce se izdvaja 315 miliona KM, međutim, trenutno se ta sredstva ne mogu povećati jer bi bilo pogubno za naše društvo", rekao je.

Jedan od zahtjeva boraca jeste formiranje registra, a Novalić je naglasio kako je on završen te da preostaje te da ga je do sada ispunio Tuzlanski kanton, a to je dužnost i ostalih kantona i to bi sve trebalo biti završeno tokom ovog mjeseca.

"Međutim, ostaje pitanje ko će objaviti taj registar jer službeno to zakon ne dozvoljava. Čak ga je i Hrvatska povukla, ali ja mislim da ga boračka udruženja mogu objaviti jer tu nema ništa tajno, nema razloga da se ne zna ko je gdje bio. Dakle, jedini problem je objava", naglasio je.

Još jednom se osvrnuo na današnje proteste i rekao je kako borci nisu blokirali ceste jer su tokom posljednjih protesta i građani poslali jasne poruke.

"Poručili su da oni ne smiju biti žrtve problema ijednog segmenta društva, da je to pitanje koje se moralo riješavati u institucijama. I ono se sad počelo rješavati u institucijama i vjerovatno je to razlog što je današnji događaj protekao ovako na ovaj način", zaključio je Novalić.