Premijer FBiH
2.8k

Novalić: Da smo htjeli glumiti državu mi bismo vakcine nabavili u decembru

A. B.
Fadil Novalić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Fadil Novalić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Tokom svog izlaganja na vanrednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH o epidemiološkoj situaciji i restriktivnim mjerama, premijer Federacije BiH Fadil Novalić, između ostalog, je kazao da bi vakcina bila nabavljena da su htjeli glumiti državu.
Naime, Novalić je prije te izjave istakao da je napravljen rebalans budžeta FBiH kako bi niži nivoi vlasti mogli servisirati svoje potrebe.

"Iz perioda lockdowna izvukli smo poruke. Sarajevski kanton i Tuzlanski dobili su po 100 miliona granta iz budžeta Federacije za borbu protiv koronavirusa. Ministar Mandić će govoriti o zdravstvenom aspektu. Ali da smo mi htjeli glumiti državu mi bismo vakcinu nabavili u decembru", kazao je Novalić.

Ovakva izjava je izazvala negativne reakcije, posebno na društvenim mrežama, pogotovo zbog činjenice da su građani BiH, pogotovo Federacije čekali i još čekaju na vakcinaciju dok se trenutno u bolnicama broji veliki broj pacijenata, a svakodnevno porast zaraženih i umrlih usljed zaraze.

Podsjećamo i to da je Vlada Federacije BiH danas odbila prijedlog Federalnog kriznog štaba da se zbog pogoršane epidemiološke situacije uvedu restriktivnije mjere.

To je podrazumijevalo, između ostalog, zabranu rada ugostiteljskih objekata, skraćivanje rada tržnih centara, kao i produženje policijskog sata. Vlada FBiH je to odbila te odlučila produžiti postojeće mjere na još 14 dana.