BiH
58

Novalić: Brzo odgovoriti na socijalne teme koje bi mogle eksplodirati

Piše: I. P.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Premijer Federacije BiH Fadil Novalić danas je u Mostaru kazao kako Vlada mora brzo riješiti pojedine socijalne probleme građana jer su, kako je sam kazao, došli do toga da "eksplodiraju".

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici u Mostaru utvrdila nekoliko prijedloga zakona, a bilo je i riječi o socijalno osjetljivim temama kao što su hraniteljstvo i Krivaja.

Podsjećamo, u sklopu reforme socijalne zaštite u Federaciji BiH, Vlada je utvrdila i u parlamentarnu proceduru uputila Prijedlog zakona o hraniteljstvu, a utvrđen je i Prijedlog zakona o bankama. Ipak, pažnju je privukao i zaključak o preradi Zakona o privatizaciji.

"Bilo je riječi o dvije socijalno izložene stvari. To je Zakon o hraniteljstvu koji je pomicanje granica naše socijalne osjetljivosti u našem socijalno osjetljivom društvu, a druga se ticala Krivaje i uvezivanja radnog staža, gdje smo donijeli zaključak da moramo brzo, zbog Krivaje i drugih preduzeća s problemom uvezivanja staža, preraditi zakon o privatizaciji i formirati fond iz kojeg ćemo moći uvezivati radni staž jer smo na Parlamentu usvojili 26 miliona KM za te svrhe.

Morat ćemo izmijeniti neke pravilnike kako bismo mogli brzo koristiti taj zakon da bismo brzo odgovorili na socijalno osjetljive teme koje su došle do toga da eksplodiraju", rekao je nakon sjednice premijer Federacije BiH Fadil Novalić.