Povećan broj testiranja
1.3k

Novalić: 150.000 novih testova za koronavirus poslat ćemo kantonima prema broju stanovnika

A. Z.
Fadil Novalić
Fadil Novalić
Premijer FBiH Fadil Novalić kazao je na konfrenciji za medije da je epidemija koronavirusa kontrolirana i da je će nakon nabavke 150.000 testova biti povećan broj testiranja.

"To je dovoljan broj testova, a ko bude trebalo potrebno više reagirat ćemo ponovo. Što se tiče raspodjele testova, testove šaljemo kantonalnim zavodima za javno zdravstvo u skladu s brojem stanovnika, prema popisu stanovnika iz 2013. godine", kazao je Novalić.

Kazao je da je Vlada FBiH netom prije njegovog obraćanja izglasala Zakon o ublažavanju negativnih posljedica, koji će večeras biti upućen u parlamentarnu proceduru i on je paket s rebalansom budžeta koji će biti sutra navečer.

"Taj zakon je novo svjetlo u borbi protiv virusa na ekonomskom polju. Ukoliko brzo ovaj zakon donesemo i na parlamentima on će poslati poruku da poslodavci nemaju potrebu otpuštati radnike. Kredite neće vraćati oni koji izgube posao. Vlada daje novac na minimalan iznos obaveze i to za sve u FBiH ravnopravno, poslodavci mogu isplaćivati plate koje mogu, ali ako su veće od minimalne plate, na razliku će poslodavci morati platiti obaveze. Ročnost uplate plate i obaveze nije vezana u Zakonu. Ako obaveze nisu plaćane do 29. februara privredni subjekt nema pravo na subvencije", rekao je Novalić.

Zahvalio se svima onima koji poštuju mjere i preporuke nadležnih i poručio da će u slučaju pogoršavanja širenja zaraze, penzije u budućem periodu biti dostavljene na adresu penzionerima.