BiH
0

Novaković: Brojni zločini "Hamzi"

FENA
Zamjenik komandanta nekadašnje Srpske vojske Krajine general Mile Novaković rekao je jučer da su se u zvjerstvima jedinica Petog korpusa Armije BiH Atifa Dudakovića na Baniji, augusta 1995. godine posebno isticali pripadnici dva teroristička odreda "Hamze" i "Gazije" iz 505. bužimske brigade.

U sastavu tih odreda, pored bosanskih specijalaca bilo je i na desetine mudžahedina koji su u Bihać i druga mjesta došli iz Libana i Sudana tokom 1992. godine.

Prema Novakovićevim rječima, već sam podatak da je komandant Bužimske brigade Izet Nanić poginuo 4. augusta 1995. u borbi sa izviđačima Banijske brigade Vojske RSK-a, pokazuje da je Armija BiH na područja Banije, Korduna i dijelove Like, upadala i prije početka "Oluje", prenosi Tanjug.

Novaković je rekao da su pripadnici jedinica pod njegovom komandom, nekoliko dana poslije završetka "Oluje", kada su ostali u okruženju pripadnika Hrvatske vojske i Armije BiH, uspjeli da spasu veći broj "nepokretnih žena i djece".

"Raspolagali smo sa svega nekoliko vozila, i u takvoj situaciji sve pokretne starije ljude, žene i djecu nismo mogli da prebacujemo preko rijeke Une. Odlučili smo se da prihvatimo samo one koji nisu mogli sami da se kreću", objasnio je on.

Prisjećajući se događaja prije 11 godina, on je naveo da su tih dana "stvorene nepregledne kolone izmučenih, gladnih, izbezumljenih i žednih ljudi, koji su bili prisiljeni da na putevima ostavljaju automobile i traktore kojima su kretali u bježaniju".

Novaković je izjavio da su i u situaciji kada je komanda Vojske RSK-a sa stanovništvom već bila napustila Krajinu, pripadnici Vojske bivše RSK-a na Kordunu i Baniji, u oružanim akcijama vođenim 8. i 9. augusta nanijeli ogromne gubitke Petom korpusu.