Šta je urađeno u Ledenoj dvorani
0

Novac potrošen uglavnom na 'šminkanje', a krov propadao

Sarajevo-x.com
Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com
Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com
Nakon urušavanja krova Ledene dvore u Centru Skenderija, a vezano za finansiranje sanacije i rekonstrukcije krova, danas se saopćenjem za javnost oglasio ministar privrede KS Rusmir Sendić u kojem je podatke o novcu koji je do sada utrošen u te svrhe, kao i o tome šta je do sada urađeno.

"Vlada Kantona Sarajevo odnosno Ministarstvo privrede, je na prijedlog menadžmenta KJP Centar Skenderija u Budžetu KS za 2009. planiralo, odnosno izdvojilo 300.000 KM za sanaciju Ledene dvorane, a iz Budžeta za 2010. 500.000 KM, što ukupno iznosi 800.000 KM. Od doznačenih sredstava urađeni su slijedeći radovi u 2009. godini: Sanacija postojećeg parketa, pregradnih zavjesa, zamjena sportskih rekvizita, ugradnja novih svjetlosnih kupola, rekonstrukcija rasvjete, sanacija termoizolacionog zida, izrada terena i nabavka opreme za skvoš", navodi se u saopćenju Ministarstva privrede.

Kada je u pitanju urađeno u 2010. godini iz ministarstva navode: "Radovi na hidroizolaciji krovne površine, građevinski radovi na postavljanju temelja za mašinu za stvaranje leda, izrada glavnog projekta priključenja postojeće rashladne mašine, remont kotlovskog postrojenja, ispitivanje energetskih postrojenja, demontažni radovi na svim fazama, radovi na postavljanju Hidrantskog prstena (krova) koji štiti Ledenu dvoranu, instalacija reflektorske rasvjete, nabavka i instalacija semafora", navodi se u saopćenju.

Na prijedlog menadžmenta KJP Centar Skenderija, također je u 2011. planirano u Budžetu Kantona Sarajevo 250.000,00 KM iz obezbijeđenih kreditnih sredstava Razvojne banke FBiH za nastavak sanacije postrojenja za led – radovi na priključenju postojeće rashladne mašine na postojeću instalaciju Ledene dvorane. Kreditna sredstva su bila operativna tek krajem 2011. godine. Menadžment KJP Centar Skenderija dana 28. novembra 2011. uputio je Ministarstvu privrede zahtjev za preraspodjelu sredstava u Budžetu Kantona Sarajevo za 2011. godinu. U zahtjevu je naglašeno da su predviđena budžetska sredstva nedovoljna za stavljanje postrojenja za led u funkciju, te da ne postoji kompletna dokumentacija za realizaciju kredita, kao i hitnost sanacije vitalnih energetskih tačaka Centra Skenderija.

"Na osnovu pomenutog zahtjeva menadžmenta KJP Centra Skenderija, Vlada Kantona Sarajevo je 26. 01. 2012. donijela Zaključak kojim je utvrdila i odobrila promjenu namjene neiskorištenih kreditnih sredstava u iznosu od 250.000 KM na novi projekat - Podrška projektima KJP Centar Skenderija. Novim projektom planirana je sanacija i izgradnja postrojenja za ventilaciju, grijanje i hlađenje sjevernog dijela Privrednog grada, zamjena dijelova stropa i brušenje podova sa vizuelnim označavanjem u prostoru Privrednog grada", navodi se u saopćenju.