BiH
0

Nova zgrada za studente glume na Skenderiji

Sarajevo-x.com
Sarajevska Akademija scenskih umjetnosti trebala bi dobiti novu zgradu u samom centru grada, na lokaciji kod Vinoteke u naselju Skenderija.

Ako nadležne kantonalne vlasti uspiju izdvojiti oko 12 miliona eura, koliko je procjenjena gradnja ovog objekta, Sarajevo bi u narednim godinama moglo dobiti jedinstvenu građevinu sa mnoštvo sadržaja, a studenti ASU-a novo mjesto za glumačko usavršavanje.

Bit će to prostor gdje će se naredne generacije studenata glume okupljati i prezentirati svoje radove, nakon dugog niza godina boravka u neuslovnoj zgradi u ulici Obala Kulina bana.

Premijer Kantona Sarajevo Besim Mehmedić, koji je u ulozi direktora Zavoda za izgradnju KS pokrenuo ovaj projekat, prilikom stupanja na ovu dužnost obećao je da će mu izgradnja nove zgrade ASU-a biti jedan od prioriteta.

Autor idejnog rješenja, kojeg je Stručna komisija odabrala između 30 prispjelih radova, vrsni je arhitekt Jonus Ademović, rođeni Mostarac, koji godinama živi i radi u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ademović je dobitnik brojnih nagrada u kojim je većinom izlagao svoje zamisli o obnovi porušenog Mostara, a njegov najveći projekat je izgradnja luksuznog 16-spratnog rezidencijalnog nebodera na Manhattanu.