BiH
11

Nova Vlada USK nema podršku SDA Bihaća: Traže smjenu Šemsudina Dedića

Piše: M. Ć.
SDA Bihać
Dva dana nakon smjene kompletne Vlade Unsko-sanskog kantona i imenovanja novog saziva Vlade na čelu sa premijerom Huseinom Rošićem (SDA), održana je konstituirajuća sjednica nove Vlade, te izvršena primopredaja dužnosti u svim ministarstvima Vlade.

Osim toga, danas su se oglasili iz SDA Bihać istaknuvši da novi saziv Vlade nema podršku ove organizacije, a javnosti su se obratili i iz A-SDA, druge stranke po broju mandata u Skupštini ovog kantona, iz koje su istakli da je njihova stranka posljednjim dešavanjima samo ojačana.

Danas iza 13:00 sati, premijer i svi novoimenovani ministri u Vladi Unsko-sanskog kantona i službeno su preuzeli svoju dužnost, nakon što su ispunjene posljednje procedure i formalno-pravni akti nakon smjene Vlade sada već bivšeg premijera Izudina Saračevića. U svim ministarstvima izvršena je primopredaja dužnosti, pa su novoimenovovani ministri, ali i premijer, danas otpočeli svoj prvi radni dan u Vladi USK.

Prva sjednica novog saziva Vlade

Nakon preuzimanja dužnosti premijera i ministara, Vlada Unsko-sanskog kantona u novom sazivu održala je prvu, konstituirajuću sjednicu. Novoimenovani premijer Husein Rošić u svom obraćanju ministrima, a zatim i javnosti, kazao je da će se njegova Vlada boriti za stvaranje boljih uvjeta za život građana Unsko-sanskog kantona.

"Nakon što smo i formalno preuzeli dužnost, sada možemo raditi u punom kapacitetu. Spremni smo na donošenje odlučnih i konkretnih mjera u čemu očekujem podršku kolega u Vladi. O prvim konkretnim koracima raspravljat ćemo na prvoj radnoj sjednici Vlade, čiji termin će biti već sutra utvrđen", istakao je Rošić.

Na današnjoj sjednici donesena je i jedna od prvih odluka nove Vlade, a radi se o imenovanju Komisije za administrativna pitanja, koja je izabrana jednoglasno.

SDA Bihać: Ne podržavamo novu Vladu i premijera

Ipak, nova Vlada i premijer USK nema podršku svojih stranačkih kolega u SDA Bihać, što je danas i zvanično potvrđeno. Naime, iz Gradskog odbora SDA Bihać danas su jasno poručili da ne podržavaju smjenu Vlade Izudina Saračevića, čiji je bivši premijer visokopozicionirani član.

U SDA Bihać su jednoglasno osudili nedjeljna dešavanja u Skupštini, ističuči da je smjena Saračevićeve Vlade i formiranje nove "manjinske Vlade", odrađena bez saglasnosti SDA Bihaća, te da će nastala dešavanja biti pogubna za lidersku poziciju SDA u ovom kantonu.

"U mjesecu aprilu počelo je rušenje Vlade Izudina Saračevića, kada su određeni ljudi iz kantonalnog odbora SDA obavili razgovore sa SDP-om i DF-om o formiranju manjinske Vlade, u kojoj ne bi bilo mjesta za Izudina Saračevića. SDA Bihać je od tada isključena iz svih budućih pregovora. S druge strane, mi smo nastojali zadržati gospodina Saračevića na njegovoj poziciji, kao i postojeću većinu u Skupštini", kazao je Sead Kadić, predsjednik GO SDA Bihać.

U ovoj organizaciji su istakli da ne vide ništa dobro u koaliranju sa SDP-om i DF-om, a najmanje sa Laburističkom strankom, na čijem čelu se nalazi osuđeni ratni zločinac Fikret Abdić. Zbog svega toga, predsjednika KO SDA USK Šemsudina Dedića su pozvali da podnese ostavku na svoju funkciju.

Bivši premijer Izudin Saračević svoju i smjenu ostalih članova Vlade vidi kao početak predizbornih aktivnosti za opće izbore 2018. godine. Napomenuo je također da je smijenjen i zbog toga što pojedincima nije htio ispunjavati nezakonite zahtjeve i želje.

"Nisam nikad nikom napravio nikakav minus, niti sam stvorio bilo kakve uslove da neko stekne protuzakonitu korist. Mogu se ljutiti na mene svi koji su to pokušavali pa nisu uspjeli, ali koncesije za državno dobro i raznorazne povlastice, što se mene tiče, neće niko i nikad dobiti", istakao je Saračević.

A-SDA: Posljednjim dešavanjima u kantonu naša stranka je ojačana

Danas su se oglasili i iz Stranke demokratske aktivnosti USK (A-SDA), napominjući da su zadovoljni radom svojih ministara koji su razriješeni dužnosti na vanrednoj sjednici Skupštine USK prije dva dana.

Kako je istakao predsjednik Kantonalnog odbora Jasmin Emrić, ministri A-SDA su svoj posao obavljali pošteno i profesionalno.

"Na zasjedanju vanredne sjednice Skupštine se nisu mogle čuti nikakve zamjerke na rad naših ministara, jer ih i nema. Oni su za sobom ostavili dobre rezultate i marljivi rad, na čemu smo im i mi zahvalni“, kazao je Emrić, napomenuvši da na istoj sjednici Skupštine ministrima A-SDA nije ostavljena mogućnost da se obrate javnosti s obzirom na to da na posljednju sjednicu Skupštine nisu bili ni pozvani.

On je dodao da A-SDA i dalje predstavlja jak i važan faktor u vlasti Unsko-sanskog kantona, te da će nastaviti djelovati u punom kapacitetu na svim nivoima i koristeći sve svoje potencijale.

"A-SDA s posljednjim političkim dešavanjima je u suštini ojačana i još spremnija za nadolazeće lokalne izbore, na kojima će potvrditi svoj ekspanzivan rast i napredak u svakom smislu", kazao je Emrić.

Podsjećamo, Skupština Unsko-sanskog kantona je na vanrednoj sjednici, održanoj u nedjelju 10. jula, izglasala nepovjerenje dosadašnjoj Vladi, smijenila je i imenovala novi saziv Vlade, na čelu sa premijerom Huseinom Rošićem. Riječ je o manjinskoj Vladi, koja je sastavljena od kadrova iz redova SDA i SBB, a podršku je dobila i od opozicionih stranaka SDP, DF i Laburističke stranke.