Problem imena
98

Nova vlada u Sarajevu još neće biti imenovana, Komisija nije dala saglasnost

S. H.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Klix.ba saznaje da nova vlada u Sarajevu još neće biti imenovana, a procedura bi mogla biti produžena jer Komisija za izbor i imenovanje Skupštine KS nije dala saglasnost za imenovanje.

Komisija za imenovanje Vlade Kantona Sarajevo zasjedala je danas, a od ukupno sedam članova četvero ih je glasalo protiv imenovanja. A kako saznajemo najviše zamjerki je bilo zbog pojedinih imena predloženih ministara.

Naime, opozicija u Skupštini Kantona Sarajevo ima većinu u Komisiji za imenovanje i to će novoj većini u narednom periodu predstavljati problem, odnosno usporit će cijeli proces.

Za imenovanje novih ministara nove vlade glasali su Bibija Kerla (DF), Zvonko Marić (SBB) i Mirza Čelik (SDA).

Protiv imenovanja su glasali predsjednik Komisije Elmedin Konaković (NiP), Vibor Handžić (Naša stranka), Amra Junuzović-Kaljić (NBL) i Segmedina Srna-Bajramović (SDP).

Kako saznajemo najviše zamjerki je bilo zbog prijedloga određenih minstara, a prije svega zbog DF-ovog Gorana Mačkića, za kojeg su članovi komisije koji su bili protiv kazali da je neadekvatan kandidat, vlasnik pivnice u Banjoj Luci te da je upitno koliko je stručan da vodi privredni sektor najbogatijeg kantona.

Također, bilo je zamjerki i zbog nekih drugih predloženih imena.

Šta sada preostaje novoj većini?

Sada jedino što mogu uraditi je da zakažu sjednicu Skupštine KS i imenuju novu komisiju, gdje će većina biti članovi buduće vlasti. Koliko će trajati taj proces sada je neizvjesno, ali to znači da će cijeli proces biti prolongiran, a time i usvajanje budžeta za 2020. godinu.