Sastanak u Mostaru
21

Nova Vlada HNK pregovarala sa medicinarima o prekidu štrajka prije konstituirajuće sjednice

G. Š.
Predstavnici zdravstvenih radnika u Hercegovačko-neretvanskom kanton koji su generalnom štrajku od 2. novembra zbog kolektivnog ugovora sastali su se sa novom Vladom HNK kojom od prošlog četvrtka rukovodi prva žena u historiji tog kantona Marija Buhač.

Tokom sastanka u zgradu Vlade HNK koji je održan danas, čak prije konstituirajuće sjednice dogovorili su kako će poduzeti sve mjere da se agonija za oko četiri hiljade zdravstvenih radnika od Konjica do Neuma okonča, kao i za hiljade stanovnika Hercegovine koji nemaju potrebne zdravstvene usluge tokom generalnog štrajka.

Nova premijerka Buhač je kazala, iako je sa svojim timom tek preuzela dužnost i obaveze Vlade HNK u prošli četvrtak da sa ovim pitanjem nije bilo prostora za čekanje.

"Zajednički cilj nam je vratiti punu zdravstvenu zaštitu i uslugu svim našim sugrađanima, pacijentima zdravstvenih ustanova u našem kantonu. Prenijeli smo danas kolegama iz sindikata kako smo poprilično približili stavove i, u skladu sa onim što su mi saradnici iz resora zdravstva rekli, ne bismo trebali dugo čekati na potpisivanje novog granskog kolektivnog ugovora. No, potrebni su nam jasni financijski pokazatelji o tome šta taj ugovor nosi u odnosu na opterećenje zdravstvenih ustanova i saglasnost svih učesnika zdravstvenog sistema koji su nadležni za isplate plata zdravstvenim radnicima", kazala je Buhač.

Naglasila je da će Vlada HNK, na svojoj konstituirajućoj sjednici, zakazanoj za sutra (četvrtak, 16. novembra), imenovati novi pregovarački tim koji će imati zadatak u najkraćem mogućem roku postići saglasnost sa predstavnicima sindikata kako bi mogli krenuti ka finalizaciji ovog pitanja i naglasila kako ima iznimno razumijevanje za traženja zdravstvenih radnika.

"Medicinsko i nemedicinsko osoblje u našem zdravstvenom sistemu radi posao koji je teško usporediv sa bilo kojim drugim. Podnijeli su poseban teret u onom vremenu pandemije i strahova kojima smo tada bili izloženi, zbog čega smo ih svi zajedno i nazivali junacima u bijelom. Oni, kao i svi drugi, zavrjeđuju bolje uslove rada, viša primanja i naše poštovanje. Obaveza je Vlade to im i omogućiti, ali i osigurati stabilnost cjelokupnoga sistema odgovorno se držeći racionalnih okvira i objektivnih fiskalnih mogućnosti nadležnih institucija", poručila je Buhač.

Ministar Bevanda je rekao da će gorući problem zdravstva u HNK zasigurno biti riješen dogovorom i to kroz nekoliko nadolazećih dana, kako su sindikalni prijedlozi u postupku razmatranja i usklađivanja, ali i kako još nije trenutak za istupanje u javnost sa brojkama.

"Već sam primio detaljan izvještaj od predsjednika Pregovaračkog tima Vlade, ali ovo je premijerkin i moj prvi susret sa gospodom iz sindikata i treba imati razumijevanja za ovih nekoliko dana dok konsolidiramo procese i ponudimo konačan prijedlog", naglasio je Bevanda.

Član pregovaračkog tima iz Nezavisnog Sindikata zdravstvenih radnika HNK Dalibor Vuković kaže kako je zadovoljan ovim susretom , jer su dobili obećanje da će se u iduća dva do tri dana nova vlada upoznati sa stvarnim stanjem u zdravstvenim ustanovama i izračunom potrebnih sredstava da se ispoštuje kolektivni ugovor.

Zadovoljan je i predsjednik sindikata SKB-a Mostar Ivica Anić jer je kako kaže sastanak bio konstruktivan uz obećanje da će naredne sedmice biti usklađeno sve što su dosad dogovorili i da bi mogli konačno prekinuti generalni štrajk.

Novim kolektivnim ugovorom zdravstveni radnici HNK očekuju regulisano povećanje plaće po dva osnova. Tako im od prve godine, odmah ide povećanje plaće od 10 posto, a uz to se satnica podiže sa 2,30 KM na 2,38 KM.

Istim ugovorom očekuju garanciju da se za godinu dana ponovno plaća povećava na ostvareni uvećani iznos za dodatnih 10 posto, a satnica se podiže sa 2,38 KM na 2,45 KM. Uz sve to, što je najvažnije za medicinske sestre, koje rade noćne turnuse i koje nose najveću težinu posla u zdravstvenom sistemu i sada ostvaruju 30 posto na noćni rad, očekuju da bude 50 posto.

Podsjetimo da je u Hercegovačko-neretvanskom kantonu oko četiri hiljade zdravstvenih radnika 2. novembra pokrenulo generalni štrajk, nakon što je bivša kantonalna vlade njihove zahtjeve ignorisala, te su tada poručili da s radom neće početi dok ne potpišu kolektivni ugovor koji će im garantovati veće plaće i bolje uslove rada.

Nakon toga je bivša kantonalna vlada, koja je na čelu sa premijerom Nevenkom Hercegom bila šest godina u tehničkom mandatu, održala hitnu sjednicu i otvorila pregovore, a novu rukovodstvo na čelu sa premijerkom Marijom Buhač dočekao je na stolu prijedlog kolektivnog ugovora koji su dostavili predstavnici sindikata zdravstvenih radnika HNK.