Sastanak u 10 sati
34

Nova Vlada HNK na čelu sa prvom premijerkom danas pregovara o prestanku štrajka medicinara

G. Š.
Nova Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona na čelu sa prvom premijerkom Marijom Buhač danas bi mogla riješiti problem medicinara, a sastanak pregovaračkog tima sa sindikatom radnika u zdravstvu zakazan je za 10 sati u zgradi kantonalne vlade u Mostaru.
Kako Klix.ba saznaje novo rukovodstvo kantonalne vlade koja je nakon devet godina imenovana prošlog četvrtka je nakon analize stanja u tom kantonu rješavanje zdravstvenih radnika koji su u generalnom štrajku od 2. novembra stavila na prioritet.

Sa sindikatima će kako saznajemo razgovarati tim u punom kapacitetu, a oni vjeruju da će, danas njihova agonija biti okončana, kao i stanovnika Hercegovine koji trebaju zdravstvene usluge.

Odmah nakon imenovanja, nova premijerka Marija Buhač koja je prva žena na čelu kantonalne vlade u historiji tog kantona je kazala, kako će njezin tim raditi brzo, efikasno i odgovorno, da i građani što prije osjete plodove njihovog rada.

Ona inače dolazi iz sektora zdravstva, te je godinama rukovodila Sektorom za zdravstvo u Zavodu zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanskog kantona i bez sumnje dobro poznaje problema sa kojim se zdravstveni radnici godinama nose.

Podsjetimo da je u Hercegovačko-neretvanskom kantonu oko četiri hiljade zdravstvenih radnika 2. novembra pokrenulo generalni štrajk, kad su poručili da s radom neće početi dok ne potpišu kolektivni ugovor koji će im garantovati veće plaće i bolje uslove rada.

Tada su za cijelu situaciju okrivili kantonalnu vladu koja je, kako su naglasili, kontinuirano ignorisali njihove probleme, a nakon što su povukli radikalni sindikalni potez koji je nagovijestio kolaps zdravstvenog sistema, kantonalna vlada koja je šest godina bila u tehničkom mandatu održala je hitnu telefonsku sjednicu i najavila pregovore.

Predstavnici zdravstvenih radnika su bili jasni da neće odustati od generalnog štrajka i da će raditi samo hitne medicinske službe, te omogućiti zdravstvene usluge samo građanima koji su životno ugroženi dok im se uslovi ne ispune.

Podvukli su, da su zahtjevi zdravstvenih radnika jasni, te da traže povećanje plaća od 30 posto kroz naredne dvije godine i poboljšanje ostalih uslova za rad.

Tada su predstavnici kantonalne vlade objasnili kako su čekali da se izabere nova vlast koja će riješiti njihov problem, te odmah najavili otvaranje pregovora u koje predstavnici sindikata nisu imali povjerenje, navodeći kako su mnogo puta iznevjereni i da ne mogu živjeti od praznih obećanja, te nastavili sa generalnim štrajkom.