Za 10. septembar
1

Nova većina zakazala sjednicu Zastupničkog doma FBiH nakon više od dva mjeseca pauze

A. D.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Treća redovna sednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH koja je 24. juna 2019. godine prekinuta bit će nastavljena 10. septembra, a dan kasnije trebala bi biti održana i 4. redovna sjednica ovog doma.

Sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH 24. juna 2019. godine prekinuta je glasovima zastupnika SDA, DF-a, HDZ-a, SBB-a, PDA, A-SDA i zastupnika Eldina Vrače, koji su podržali zahtjev HDZ-a da ne bude sjednice do izbora novog rukovodstva.

Parlamentarna većina tada je tvrdila da će u najskorijem mogućem periodu izabrati novog predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta FBiH i njegove zamjenike. To su učinili na vanrednoj sjednici od 16. jula, pa je tako Mirsad Zaimović iz SDA zauzeo mjesto predsjedavajućeg na kojem je do tada sjedio SDP-ovac Elvir Karajbić.

Mladen Bošković iz HDZ-a BiH preuzeo je istog dana dužnost zamjenika predsjedavajućeg iz reda hrvatskog naroda, odlučili su federalni parlamentarci.

Na toj sjednici, pak, nije izabran drugi zamjenik predsjedavajućeg iz reda srpskog naroda, budući da su Mile Atlagić i Goran Opsenica, koji tvrdi da je zapravo Hrvat, to odbili.

Ono što se dodatno promijenilo u odnosu na 24. juni, jeste činjenica da je pet federalnih zastupnika napustilo SDP i prešlo u Bh. socijaldemokrate odnosno oni će biti nezavisni zastupnici.

Zastupnici Socijaldemokratske partije (SDP) Meliha Bijedić, Zlatko Ercegović, Nedžad Šečić, Hasan Muratović i Mile Atlagić, naime, potpisali su obavijest na osnovu koje zvanično napuštaju Klub zastupnika ove partije u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH