Vanredna sjednica
152

Nova većina u Skupštini KS-a izglasala isti nacrt budžeta kojeg je ranije povukla bivša vlada

Piše: A. D.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Na vanrednoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo većinom glasova usvojen je Nacrt budžeta KS-a za 2019. godinu, kao i Nacrt zakona o izvršavanju Budžeta KS za 2019. godinu. Za ovaj dokument je glasalo 22 zastupnika, dok se devet zastupnika uopće nije izjasnilo.

Inače, novoimenovana Vlada Kantona Sarajevo na čelu sa premijerom Edinom Fortom održala je danas svoju prvu sjednicu na kojoj je usvojila ovaj nacrt budžeta u iznosu 928.370.876 KM.

Također, usvojene su i odluke o davanju saglasnosti na Odluku o privremenom finansiranju Zavoda zdravstvenog osiguranja KS za period 01.01.2019. godine do 31.03.2019. godine, kao i o davanju saglasnosti na Odluku o privremenom finansiranju potreba JU "Služba za zapošljavanje KS" za period od 1. januara. do 31.marta 2019. godine.

Nacrt budžeta je u prethodnoj vladi dva puta povučen sa dnevnog reda, a novoimenovani ministar finansija Amel Kovačević je kazao da je to isti Nacrt koji je prethodna vlada pripremila, te da će u narednom periodu detaljnije razmatrati i mijenjati sadržaj.

Šef Kluba SDA Mahir Dević ukazao je na to da je nova većina glasala o istom nacrtu budžetu kojeg je ranije povukla prethodna Vlada, a zbog, kako je on rekao ustanovljenih kršenja procedura u Skupštini. Poručio je da će klub na čijem je on čelu pratitipoteze nove većine te da će djelovati kod svake prekršene procedure.

Predsjedavajući Skupštine Elmedin Konaković (NiP) ustvrdio je da nijednom nije prekršen poslovnik te je zamolio Devića da to više ne ponavlja u javnosti već da se, ako želi, obrati nadležnim institucijama.

Podsjetimo, Skupština Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici je izglasala Vladu. Predložene ministre podržala su 24 zastupnika iz šest stranaka koje čine koalicionu većinu.

Za imenovanje Vlade KS glasala su 24 zastupnika dok ih je 10 bilo protiv.

Treba napomenuti da je današnja sjednica dijelom obilježena i situacijom u kojoj su zastupnici iz Stranke demokratske akcije (SDA) tražili od kandidata za predsjednika Vlade KS Edina Forte da odgovori na pitanje gdje je bio za vrijeme agresije na BiH i da li je pobjegao iz svoje zemlje kada je bilo najteže.