{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nova tabla na JU "Vladimir Nazor", uklonjena riječ "retardirani"

F
3.7.2013. u 14:33
5
9
Nova tabla na JU "Vladimir Nazor", uklonjena riječ "retardirani"
5
Nova tabla na JU "Vladimir Nazor", uklonjena riječ "retardirani"
Ministar nauke, obrazovanja i mladih Kantona Sarajevo Damir Marjanović danas je na zgradu Centra "Vladimir Nazor" u Sarajevu postavio novu ploču s nazivom Javna ustanova centar za odgoj obrazovanje i rehabilitaciju "Vladimir Nazor".
Po njegovim riječima stari naziv Centar za vaspitanje, obrazovanje, radno osposobljavanje i zapošljavanje mentalno retardirane djece, djece oboljele od cerebralne paralize "Vladimir Nazor" bio je nekorektan i vrijeđajući.

"Izbačene su riječi koje nisu prilagođene radu ove ustanove i 21. stoljeću", istakao je Marjanović te dodao da su novi naziv prihvatili roditelji, polaznici i menadžment Centra.Marjanović je podsjetio da je skidanje stare ploče bila prva stvar koju je uradio za vrijeme svog mandata, a da je postavljanje nove, vjerovatno, posljednje što će uraditi na funkciji ministra.

Direktor Centra Zulfo Ahmetović je rekao da je ovim činom napravljen prvi korak u realizaciji strategije Centra "Vladimir Nazor" u smislu savremene stručne podrške djeci i omladini koja imaju izvjesne teškoće u razvoju i učenju.Termin "retardiran", koji je bio u nazivu Centra je, rekao je Ahmetović, pogrdan i pežorativan i više se ne koristi kao normirana riječ.

"U nazivu ne treba naglašavati osobenosti djece nego nazivom predstaviti stručne i temeljne odrednice kojima se bavimo, a to su odgoj, obrazovanje i rehabilitacija", naglasio je Ahmetović uz opasku da je stari naziv trebao biti zamijenjen prije 20 godina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: